Võsavillemid teevad Laekveres jahikoertele säru

Margus Martin
, reporter
Copy
Tõenäoliselt hundi käest hiljuti raskelt pureda saanud saksa lambakoer kannatas sedavõrd, et loomal tuli amputeerida saba.
Tõenäoliselt hundi käest hiljuti raskelt pureda saanud saksa lambakoer kannatas sedavõrd, et loomal tuli amputeerida saba. Foto: Erakogu

Laekvere ja Muuga ümbruses viimastel nädalatel ringi luusivad hundid valmistavad kohalikele küttidele meelehärmi, sest soed on tuuseldanud jahikoeri ja takkapihta mitu neist minema viinud.

Laekvere Jahimeeste Ühingu juhatuse esimees Tõnu Krooben rääkis ühingu liikmeskonda kuuluvate sealse kandi jahimeeste ütlustele tuginedes, et hundid olid aktiveerunud vahetult enne jõululaupäeva ja on nüüdseks korraldanud kolm visiiti.

Esimene soe külaskäik fikseeriti 23. detsembril, mil naabrimees Kroobenit teavitas raskelt pureda saanud saksa lambakoera peremees. Hunt oli tõmmanud rüselemise käigus koera sabalt naha koos karvadega maha nii, et loomal tuli saba amputeerida. "Ükski külakoer seda ei tee. Mitte mingi valemiga ei saa nii juhtuda. Künni peal oli hundijälgi ka näha," kõneles Tõnu Krooben.

Järgmine kord olid kutsumata külalised tema ütlusel platsis eelmisel nädalal ööl vastu neljapäeva. Siis kisklesid samuti Laekvere kandis huntidega ühe jahimehe tiibeti mastif ja eesti hagijas. "Mastif tuli paar päeva hiljem tagasi, aga hagijas on siiamaani kadunud. Mastif oli koju naastes esimesed päevad tohutus stressis ja ainult värises nurgas. Eile (pühapäeval – M. M.) hakkas juba sööma-jooma. Enne seda ulus pool ööd Palmako puidukombinaadi õue peal," vahendas Krooben kuuldut.

Kõige värskemad teated huntide visiidist jõudsid Laekvere Jahimeeste Ühingu juhatuse esimehe kõrvu läinud nädalalõpul: ööl vastu laupäeva oli võsavillem ragistanud koertega Muuga kandis. Seal kadus mitme eri tõugu jahikoera omanikul hundi külaskäigu järel terjer. "Mees hakkas laupäeva hommikul jahile minema, kui märkas, et terjer on kadunud ja teine koer, jämtlandi koer, aias verine. Ilmselt oli jämtland tahtnud terjerile appi minna. Viimasest pole peale seda enam ühtegi märki olnud. Jämtlandi koer pidi siiani väga endast väljas olema," rääkis Tõnu Krooben. "Aga maapind oli külmunud ja sajaprotsendilisi [hundi]jälgi polnud."

Samas oli Krooben üsna veendunud, et tegu on sute käekirjaga. "Sajaprotsendilist tõestust ei ole, et tegu on huntidega, aga arvata võib, sest kõik märgid viitavad sellele," lisas ta. "Piirkond on sama. Kui paneme sõrme kaardi peale, siis jäävad kõik kohad, kus hundid käisid, kahe kilomeetri raadiusega ringi."

Lumeta maaga hundijahti pidada ei saa, sest jälgi pole näha. Samasse piirkonda on eraldatud luba ühe võsavillemi laskmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles