Pajusti klubis tuleb peagi Koidula etluskonkursi Jõgeva- ja Virumaa eelvoor

Inna Grünfeldt
Copy
Lydia Koidula.
Lydia Koidula. Foto: Koidula muuseum

Täiskasvanutele mõeldud VI üleriigilise Koidula etluskonkursi Jõgeva- ja Virumaa eelvoor toimub 15. veebruaril algusega kell 12 Pajusti klubis.

Konkursist osavõtja peab olema vähemasti 18 aastat vana ja esinemise pikkus soovitavalt mitte üle seitsme minuti. Esitatakse kaks luuletust, millest üks peab kindlasti olema Lydia Koidula ja teine esitaja enda vabalt valitud eesti autori looming, soovitavalt Virumaa või Jõgevamaa autori oma.

“Tänapäevases asjalikus maailmas ei tohi ära unustada eesti luule võimu ja väge, mis on sillutanud teed vabadusele ja iseseisvusele. Head eesti luuleloomingut on palju ja seda lisandub iga aastaga. Samuti pole vähenenud vajadus motiveeriva vahendaja ehk etleja järele. Etleja ei ole ette lugeja, vaid ta on autori mõtete ja stiili vahendajaks auditooriumile oma annet ja oskusi rakendades,” ütles üks konkursi korraldajaid Elmar Trink.

Üleriigiline Koidula etluskonkurss täiskasvanutele on ellu kutsutud Lydia Koidula pärandi väärtustamiseks. 2020. aastal möödub 155 aastat Lydia Koidula luuledebüüdist ajalehes Eesti Postimees. Nimelt ilmus 9. augustil 1865. aastal luuletus “Koddo” (“Meil aiaäärne tänavas”) nimemärgi “L” all.

Konkursi osavõtjate sõelumist eelvoorudes korraldavad eesti kirjanike muuseumid. Etluskonkursi eesmärgiks on aktiveerida täiskasvanud inimeste luule- ja kirjandushuvi kogu riigis, populariseerida kirjandust ja tähistada väärikalt emakeelepäeva, samuti arendada etluskunsti viljelemist nii professionaalide kui ka harrastajate hulgas. Traditsioonilise etluskonkursi iga piirkondliku eelvooru kolm paremat esinejat lähetatakse finaalvõistlusele, mis toimub emakeelepäeval, 14. märtsil Pärnus Koidula muuseumis. Finaalis hindab esinemisi kolmeliikmeline professionaalidest žürii.

Jõgeva- ja Virumaa eelkonkursile saab end registreerida aadressil pajusti.klubi@vinnivald.ee, infot annab Pajusti klubi juhataja Urmas Lindlo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles