Aasta muusik 2019 on Kadri Voorand  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Kadri Voorand plaadiesitluskontserdil TAFF Clubis.
Kadri Voorand plaadiesitluskontserdil TAFF Clubis. Foto: Hendrik Osula

Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid aasta muusikuks 2019 Kadri Voorandi silmapaistva tegevuse eest Eesti ja rahvusvahelisel muusikaareenil. 

"Kadri Voorand on särav talent ja mitmekülgne muusik, kellest kiirgab loomingurõõmu," kirjeldab laureaati Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder, kelle sõnul oli 2019. aasta Kadri Voorandile loominguliselt erakordselt rikas. "Koos Mihkel Mälgandiga valmis Kadril uus album "In Duo with Mihkel Mälgand" ja juubelilaulupeol tuli ettekandele tema loodud ühendkoorilaul "Ära mind lahti lase", mis pälvis lauljate armastuse ja ovatsioonid ning kordusettekande. Möödunud aastal sõlmis Voorandiga lepingu mainekas Saksa plaadifirma ACT Records ning Kadri plaadid jõuavad kuulajateni kõikjal üle maailma."

Aasta muusiku aunimetuse saab muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Tiia Teder tõstab esile pikaajalist koostööd Voorandiga – Klassikaraadio on vahendanud mitut Voorandi kontserti ning tema lood kõlavad ERR-i raadiojaamades iga nädal.

Kadri Voorand hindab saadud tunnustust kõrgelt, sõnades: "Olen sõnatu ja tänutundest pungil! Eesti muusika on kirev ja inspireeriv. Tahaksin aasta muusikutena esile tõsta veel nii palju teisi, kes on mulle kindlasti andnud rohkemgi, kui enesele teadvustan."

2019. aastal presidendilt noore kultuuritegija preemia pälvinud Haljala päritolu Kadri Voorand on vokalist, pianist ja helilooja, kelle looming viib pealtnäha ühest äärmusest teise. Näiteks on Voorand musitseerinud hiljuti Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, loonud muusika Priit Tenderi joonisfilmile "Orpheus", teinud koostööd selliste artistidega nagu Anthony Branker, NOËP, Rein Rannap, Erki Pärnoja jt. Eesti Filharmoonia Kammerkoorile on ta komponeerinud suurvormi "Laineile end kingin". 

Eesti muusika- ja teatriakadeemia lõpetanud ning praegu seal õppejõuna tegutsev Kadri Voorand on üles astunud eri koosseisudes. Kontserdireisid on viinud teda esinema üle maailma, muu hulgas on Voorand astunud üles mainekatel festivalidel, sellistel nagu Pori Jazz, London Jazz Festival, Cheltenham Jazz Festival, Tampere Jazz Happening, Bejing Nine Gates Jazz Festival jt. 2012. aastal esindas Voorand Eestit EBU džässorkestris, kuhu ringhäälingud lähetavad oma maa parimad noored artistid.

Kadri Voorandil on ilmunud seitse albumit, millest kolm on pälvinud auhinna Eesti Muusikaauhindadel. Kadri Voorandit on tunnustatud aasta naisartisti, aasta džässmuusiku ja noore džässitalendi tiitliga. Tänavustel Eesti Muusikaauhindadel on Voorand nomineeritud aasta albumi ning aasta džässalbumi kategoorias, Eesti Kooriühingu poolt on ta nomineeritud aasta koorihelilooja tiitlile (tiitli on ta pälvinud ka 2017. aastal).

Aasta muusiku tiitel antakse Kadri Voorandile üle pidulikul kontserdil 29. jaanuaril.

Eesti Rahvusringhääling on aasta muusiku tiitlit andnud välja 1982. aastast. Tiitli on pälvinud teiste hulgas Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Rein Rannap (2002), Tõnu Kaljuste (1998), Erkki-Sven Tüür (1996), Valter Ojakäär (1993), Alo Mattiisen (1988), Kalle Randalu (1982). Mullu pälvis aasta muusiku tiitli dirigent Risto Joost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles