Riiklik sõiduõpe joobes juhtimisele viltu ei vaata

Jete Eevald
, ajakirjanik
Copy
Õppesõidu auto.
Õppesõidu auto. Foto: Arvo Meeks

Esmaabikoolitus on juhiloa taotlemisel vältimatu. Õppekavas pole aga ühtegi kohustuslikku punkti, mis puudutab sõiduki joobes juhtimist. See on iga sõiduõpetaja ja autokooli oma voli, kas ja kui palju rääkida tegurist, mis inimesi traagiliselt manala teele viib.

Nii autojuhte kui ka jalakäijaid jääb ilmselt pikaks ajaks kummitama Saaremaal läinud nädalavahetusel toimunud õnnetus. Või kas see ikka oli õnnetus? Õnnetusteks nimetatakse juhtumeid, mida ennetada ei ole võimalik.

Mootorsõiduki juhiluba taotles ainuüksi Lääne-Virumaal 2019. aastal umbes 6000 inimest. Protsess kestab teooriaõppega alustamisest plastkaardi taskusse pistmiseni kolm kuni kuus kuud. Seda vastavalt järjekorra pikkusele maanteeametis. Pikk järjekord on suuresti ka põhjus, miks meie maakonna nimekirja pannakse ootele õpilasi ka Tartust ja Tallinnast. Piisavalt pika aja sisse ei mahu õppekava järgi mitte ühtegi kohustuslikku tundi sõiduki joobes juhtimisest kõnelemiseks, esmaabikoolituse läbimise sertifikaadita ei näe juhiluba aga keegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles