Lääne-Virumaa mõjukate tipp-50

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Oleg Gross.
Oleg Gross. Foto: Meelis Meilbaum

Mõjukate edetabel moodustub inimestest, kelle sõnal on keskmisest suurem mõju ja kes on aasta jooksul kõige enam

panustanud oma tegude või ideedega kohaliku elu edendamisse. Maakonna mõjukaid aitasid Virumaa Teataja toimetusel välja selgitada linna- ja vallavolikogude liikmed ning linna- ja vallajuhid, kelle hääled moodustasid 50 protsenti lõpptulemusest, 50 protsenti häältest tuli toimetuse ajakirjanikelt. Esimest korda avaldas Virumaa Teataja Lääne-Virumaa mõjukate edetabeli eelmisel aastal ja ka siis võttis tabeli esikoha ettevõtja Oleg Gross.

1. Oleg Gross (95,24% häältest)

Oleg Gross on Lääne-Virumaa mõjukamate inimeste hulka kuulunud juba üle kahekümne aasta. Alustanud 1991. aastal väikese elektritarvete kaupluse ja seejärel pisikese Rakvere Raja toidupoega, on ta nüüdseks üles ehitanud omanimelise jaeketi, kuhu kuulub 66 toidu- ja esmatarbekauplust ning kaks tööstuskaupade kauplust. Rakverest on ettevõte ammu välja kasvanud: Grossi Toidukaubad on esindatud nii Võrus kui ka Viru idapiiril Narvas, pealinnast rääkimata.

Jaeketi omanikfirmast OG Elektrast on saanud kontsern, mis ei tegele mitte ainult jaekaubanduse, vaid ka omatootmise, loomakasvatuse, toiduainete töötlemise ja muu sellisega.

Jõudsalt kasvanud kontserni tabas raske tagasilöök 2003. aastal, mil ettevõtte tootmisbaasis Lepna lähistel Tobial oli suur ­tulekahju, kus hävisid nii laohooned kui ka hulk kaupa. Oleg Grossi see ei heidutanud: kogu kompleks ehitati kiiresti tänapäevasena üles.

"Investeerida ja laieneda tuleb järjepidevalt, sest majanduses tähendab paigalseis tegelikult kolinal tagasikukkumist."

Oleg Gross

OG Elektra viimase suurima investeeringu objekt läheb käiku lähipäevil – ettevõtte tootmisbaasis avatakse 10 miljonit eurot maksnud logistikaladu.

OG Elektra kontsernis töötab üle 1600 inimese. Maakonnas ollakse üks suurimaid tööandjaid, kuid töökohti on loodud üle Eesti, sealhulgas mitmesse väikeasulasse.

Oleg Grossi edu peitub nutikas majandamises ja üliheas ärivaistus. Ta pole kunagi koormanud end suurte laenudega, kuid on ettevõtte arengusse investeerinud järjepidevalt. Ta armastab rõhutada oma motot: “Paigalseis tähendab majanduses suurt tagasiminekut.”

Gross hindab oma töötajate panust. Tema ettevõtte palgatase on jaekaubandussektoris konkurentsivõimeline, olles keskmisest pigem kõrgemgi. Töötajate vaba aja sisustamiseks on ettevõtte tootmisbaasis sisustatud jõusaal, kavas on ehitada boolingurajad. Kontserni ühine jõulupidu oma mastaapsusega on aga Rakveres muutumas juba legendaarseks.

Poliitilises elus on Oleg Gross eelistanud varju jääda. Sajandivahetuse paiku kandideeris ta küll kahel korral riigikokku, kuid samas on ta kinnitanud, et poliitikuambitsioon temas puudub. Ta on olnud ka Rakvere linnavolikogu kolme koosseisu liige.

Oleg Gross on hinnatud mentor ja sponsor. Temalt on abi ja toetust saanud loendamatud Lääne-Viru spordi- ja isetegevuskollektiivid. Tema ettevõte on olnud Rakvere võrkpallimeeskonna nimisponsor.

Kõige rohkem on ta selles valdkonnas tuntud aga kui rallisõitja Ott Tänaku toetaja. Ajal, mil valitsev maailmameister oli kriisis ja otsis tagasiteed MM-võistlustele, uskus Gross ühena vähestest tema võimetesse ja toetas Tänaku võistlemist mitmel hooajal järjest suurte summadega.

Kaido Höövelson.
Kaido Höövelson. Foto: Mihkel Maripuu

2. Kaido Höövelson (85,03% häältest)

Kaido Höövelson on riigikogu liige ja ettevõtja. Ta on esimene ja siiani ainus eestlane, kes on jõudnud Jaapani rahvusspordialal sumomaadluses absoluutsesse tippu. Möödunud aasta lõpust täidab Höövelson Eesti Sumoliidu presidendi kohuseid.

Kaido Höövelson on Eesti ja Jaapani heade majandussuhete üks võtmeisikuid. Tänu tema kontaktidele ja kaasabile on leidnud ja leiavad jätkuvalt tee tõusva päikese maa turule mitu siinset toiduainetööstuse ettevõtet. Ettevõtjana hoiab Höövelson Jaapaniga pidevalt kontakti. Sel kevadel lähevad mitu Eesti firmat tema abiga Tokyos toimuvale Aasia suurimale toidumessile Foodex Japan.

Mullu detsembris ilmus kirjastuselt Pilgrim Väike-Maarjas sündinud ning Rohu külas üles kasvanud Kaido Höövelsoni nooruspõlvest ja teekonnast Jaapani elukutseliste vägilaste sumomaadlusse raamat “Baruto. Rääkimata lood”.

Üllar Saaremäe.
Üllar Saaremäe. Foto: Mihkel Maripuu

3. Üllar Saaremäe (83,67% häältest)

Üllar Saaremäe on eesti näitleja, lavastaja ja poliitik, aastatel 1996–2017 oli ta Rakvere teatri peanäitejuht, praegu on Saaremäe riigikogu liige. Ta on visionäär ja praktik, lennukate ja julgete ideede generaator ning nende elluviija, kes näeb nii suurt pilti kui ka detaili, inimene, keda iseloomustab vanasõna “Meest sõnast, härga sarvest”.

Kahe aastakümnega viis Saaremäe Rakvere teatri kõrgvormi, panustades peanäitejuhina, näitlejana, lavastajana ja eestkõnelejana. Kohaliku elu edenemisele aitab ta kaasa vabatahtliku ja kaitseliitlasena.

Sügava ja puudutava jälje Rakvere ja kogu Eesti kultuuriellu kündsid tema mõttest sündinud ja tema juhtimisel teoks saanud punklaulupeod ning suur luulepidu. Üllar Saaremäe ütleb, kui on öelda – teatrimehena, rahvasaadikuna, kodanikuna, isana – ja tema sõna on kõrge kullaprooviga.

Roman Kusma.
Roman Kusma. Foto: Ain Liiva

4. Roman Kusma (78,91% häältest)

Roman Kusma on julge unistaja, kes on viinud ellu ühe oma suure unistuse. Just niimoodi kerkis üksteist aastat tagasi Rakvere kesklinna Aqva Hotel & Spa. 120 toaga turistimagnet toob aastas Rakveresse kolm korda rohkem inimesi, kui on kreisilinnas elanikke.

Paiga patrioodina peab Kusma oluliseks, et 150 töötajaga Aqva aitaks inimesi hoida Rakveres.

Kusma on Rakvere linnavolikogu liige ja aktiivne kohaliku kogukonna ellu panustaja, ettevõtjast maratoonar, kes aitab raamatuid kirjastada ja kel on jooksufanaatikuna ette näidata maailma kuue kuulsama pikamaajooksu medalid.

Loorberitele ta puhkama jääda ei kavatse: eelmisel aastal pandi paberile suur tulevikku vaatav otsus avada 2022. aastal Viljandis spaahotell. Roman Kusma on selle rajamise eestvedaja.

Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Ain Liiva

5. Einar Vallbaum (76,87% häältest)

Einar Vallbaum on ettevõtja, autotranspordifirma AS Lajos omanik, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni president, Viru-Nigula vallavanem ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu esimees. Vallbaum on olnud ka Lääne-Viru maavanem ja riigikogu liige.

Viru-Nigula vallavanemana on ta silma paistnud väga julgete ettepanekutega. 2018. aastal käis ta välja idee rajada Tartu lähedale Emajõe äärde planeeritud tselluloositehas hoopis Viru-Nigula valda. Läinud aastal suutis Vallbaum veenda majandusministeeriumit reisirongiliikluse avamise vajalikkuses Rakvere ja Kunda vahel. Ta tegi ettepaneku, et riigile kuuluv Eesti Raudtee ostaks Kunda Transilt ligi 20 kilomeetri pikkuse Kunda–Rakvere raudteelõigu. Samuti pakkus ta Eestisse tuumajaama kavandavale ettevõttele Fermi Energia krunti Kunda linna servas.

Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Remo Tõnismäe

6.–7. Indrek Saar (74,83% häältest)

Kuressaares sündinud Indrek Saar on Lääne-Virumaaga seotud olnud alates 1996. aastast, mil ta lavakunstikateedri lõpetanud noore näitlejana Rakverre tuli ja otse teatridirektori toolile maandus. Rakvere teatri eesotsas oli ta 2006. aastani, seejärel juhtis aasta teatrit NO99.

Saare ametiaega Rakvere teatri juhina jäävad teatrimaja remont ning SA Rakvere Teatrimaja loomine. Teatri juhtimise kõrvalt lõi ta kaasa paljudes lavastustes ja sai rahvale laiemalt tuttavaks osatäitmisega teleseriaalis “Õnne 13”.

Alates 2007. aastast on Indrek Saar olnud sotsiaaldemokraatide esindajana riigikogu liige, aastatel 2015–2019 oli ta kultuuriminister. 2009. aastal valiti Indrek Saar sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimeheks ja 2019. aastal erakonna esimeheks.

Triin Varek.
Triin Varek. Foto: Ain Liiva

6.–7. Triin Varek (74,83% häältest)

Põline rakverlane Triin Varek on oma isa Toomas Vareki jälgedes tõusnud Rakvere linnapea ametisse.

Concordia rahvusvahelise ülikooli Eesti osakonna rahvusvahelise ärijuhtimise alal lõpetanud Triin Varek töötas Tallinnas, pereelu tõi ta aga tagasi Virumaale – esmalt Võsule, seejärel aga Rakveresse.

Enne poliitikasse pürgimist töötas Triin Varek meditsiinitarvikute edasimüügiga tegelevas perefirmas Wimberg. 2014. aastal sai temast sotsiaaltöö magister.

2017. aasta kohalikel valimistel kandideeris Triin Varek Rakveres keskerakonna esinumbrina ja sai pärast valimisi abilinnapeaks, 2019. aastal aga valiti ta pärast võimupööret Rakvere linnapeaks.

Peep Vassiljev.
Peep Vassiljev. Foto: Arvet Mägi

8. Peep Vassiljev (74,15% häältest)

Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev on põline omavalitsuspoliitik. Ta on lisaks praegusele ametile olnud Sõmeru vallavanem ning Rakvere abilinnapea. Aktiivselt tegeleb poliitikaga ka tema poeg Rannar Vassiljev, teine poeg Rainer Vassiljev on tunnustatud võrkpallitreener.

Peep Vassiljevit hinnatakse kui tasakaalukat inimest. Oma rasketes ametites oskab ta kõigiga läbi saada ja konflikte vältida. Samas on ta alati valmis oma õiguse eest seisma, kui tunneb, et talle on liiga tehtud.

Isiklikud omadused on kandunud edasi ka valla juhtimisse: Peep Vassiljev pole vallajuhina kartnud vastu astuda kõrgematele riigiorganitele, kui on tundnud, et need teevad omavalitsusele liiga.

Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Eric Marinitsch

9. Arvo Pärt (73,45% häältest)

Paidest pärit Arvo Pärt on üles kasvanud Rakveres, kus õppis muusikakoolis klaverit ja käis Rakvere 1. keskkoolis.

Pärt on üks neid heliloojaid, kelle looming on oluliselt muutnud arusaamist muusikast. 1976. aastal lõi ta isikupärase muusikalise keele nimega tintinnabuli, milles helilooja komponeerib tänaseni.

1995. aastal valiti Arvo Pärt Rakvere esimeseks aukodanikuks, oma kunagise kodulinnaga on aastaid maailma enim esitatud elaval heliloojal olnud tihe side. Ta on oluliselt toetanud Rakvere muusikakooli ja Kolmainu kogudust, mille patroon ta on.

Pärdi teosed ei kõla ainult kontserdisaalis, vaid neid on kasutatud ka rohkem kui sajas eri žanris linateoses, arvukates tantsu- ja teatrilavastustes.

Küllike Namm.
Küllike Namm. Foto: Ain Liiva

10. Küllike Namm (72,79% häältest)

Vandeadvokaat Küllike Namm on naine, kelle panus õigusalal on hindamatu. Ta on suutnud Rakvere peaväljaku ääres asuva Lääne-Virumaa suurima advokaadibüroo omanikuna avada büroo Tartus Raekoja platsil ja Tallinna vanalinnas.

2015. aastal nimetati Eesti advokatuuri 1056 liikme seas just Küllike Namm klassikalises advokaaditöös silmapaistvaimaks. Aasta advokaat on töötanud mitme üldsusele teada-tuntud olulise kohtuasjaga. Advokaatide dünastiast pärit Nammi tugevuseks loetakse teadmisi ja sõnulseletamatut oskust loovalt seinu lõhkuda. Tema ema Lea Mandel, kes nüüdseks on läinud manala teed, ta ise ja tema tütar Kristiina Lee on lühikest aega olnud kõik advokatuuri liikmed.

Ain Suurkaev.
Ain Suurkaev. Foto: Meelis Meilbaum

11. Ain Suurkaev (71,43% häältest)

Rakvere haigla juhi ametit pidav Ain Suurkaev on olnud ametis nii Saksi abivallavanemana, Kadrina abivallavanema ja vallavanemana kui ka Rakvere abilinnapeana.

Toomas Varek.
Toomas Varek. Foto: Ain Liiva

12. Toomas Varek (70,07% häältest)

Praegu pensionäripõlve pidav Toomas Varek on olnud riigikogu liige ja riigikogu esimees ning siseminister. Rakveres on ta kuulunud mitme linnavolikogu koosseisu ja olnud linnapea.

Mihkel Juhkami.
Mihkel Juhkami. Foto: Ain Liiva

13. Mihkel Juhkami (68,03% häältest)

Mihkel Juhkami on olnud aastaid Rakvere linnavolikogu esimees, vahepeal neli aastat ka linnapea. Alates 2007. aastast on ta Euroopa Regioonide Komitee liige.

Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

14.-15. Marko Pomerants (65,99% häältest)

Valimistel riigikogust välja jäänud Marko Pomerants töötab suhtekorraldusfirmas Powerhouse ja on Rakvere linnavolikogu liige. Ta on olnud siseminister, sotsiaalminister ja keskkonnaminister.

Riho Hütt.
Riho Hütt. Foto: Ain Liiva

14.-15. Riho Hütt (65,99% häältest)

Tunnustatud klaasikunstnik Riho Hütt on ka Rakvere Galerii kuraator, kes ei puudu üheltki näituse avamiselt, ning üks Rakvere ja kogu Lääne-Viru maakonna kunstielu eestvedajaid.

Juhan Viise.
Juhan Viise. Foto: Vladislav Musakko

16. Juhan Viise (65,31% häältest)

Aktsiaseltsi Aru Grupp üks omanikke Juhan Viise pärjati mullu maakonnas aasta ettevõtjaks. Just Viise on Kadrina keskkoolis juba aastaid korraldatava IT- ja nutifestivali CADrina idee autor ja suurtoetaja.

Indrek Klammer.
Indrek Klammer. Foto: Ain Liiva

17.-18. Indrek Klammer (63,27% häältest)

Mullu Eesti aasta põllumeheks valitud Indrek Klammer on rajanud oma kodukanti edukalt toimiva põllumajandusettevõtete grupi. Lisaks on mees võtnud südameasjaks sealse elu edendamise.

Teet Suur.
Teet Suur. Foto: Vladislav Musakko

17.-18. Teet Suur (63,27% häältest)

Rakvere kuuseinstallatsioonidega üle maailma tuntust kogunud Teet Suur on viimastel aastatel jõuluinstallatsioone teistes paikades teinud. Rakveres on ta aga tegev LGBTI festivali Festheart korraldajana.

Rein Sikk.
Rein Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

19.-20. Rein Sikk (59,86% häältest)

Virumaa Teataja endine peatoimetaja ja Maalehe ajakirjanik Rein Sikk on käivitanud mitu aktsiooni, nagu 20. sajandi Viru vägevate valimine ja “Kalevipoja” avalik ettelugemine. Ta on valitud Eesti aasta ajakirjanikuks.

Tauno Toompuu.
Tauno Toompuu. Foto: Meelis Meilbaum

19.-20. Tauno Toompuu (59,86% häältest)

Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja, kes sai kõigi aegade noorimana EELK kirikuvalitsuse liikmeks. 2015. aastal valiti ta Virumaa praostiks – selleski ametis noorimana. Kirikuringkondades peetakse teda omalaadseks revolutsionääriks.

Lembit Kaljuvee.
Lembit Kaljuvee. Foto: Vladislav Musakko

21. Lembit Kaljuvee (59,18% häältest)

endine Lääne-Viru maavanem

Epp Mäe.
Epp Mäe. Foto: Tairo Lutter

22. Epp Mäe (56,46% häältest)

maadleja, mullune MM-pronks

Heiti Hääl.
Heiti Hääl. Foto: Raul Mee

23.–24. Heiti Hääl (54,42% häältest)

Urmas Lennuk.
Urmas Lennuk. Foto: Vladislav Musakko

Alexela suuromanik, Käsmu Majaka sadama eestvedaja

23.–24. Urmas Lennuk (54,42% häältest)

näitekirjanik ja dramaturg, Rakvere teatri dramaturg-lavastaja

Anti Poolamets.
Anti Poolamets. Foto: Erik Prozes

25.–26 Anti Poolamets (53,74% häältest)

riigikogu liige, Rakvere linnavolikogu liige

Gunnar Kotiesen.
Gunnar Kotiesen. Foto: Ain Liiva

25.–26. Gunnar Kotiesen (53,74% häältest)

Rakvere Karmeli koguduse pastor

Marko Torm.
Marko Torm. Foto: Ain Liiva

27.–28. Marko Torm (51,70% häältest)

endine Rakvere linnapea, Viking Line Eesti Ööjooksu ja südasuvemaratoni korraldaja

Jaak Läänemets.
Jaak Läänemets. Foto: Marko Saarm/sakala

27.–28. Jaak Läänemets (51,70% häältest)

põllumees

 Raivo Riim (vasakul).
 Raivo Riim (vasakul). Foto: Ain Liiva

29. Raivo Riim (50,34% häältest)

Rakvere Galerii juhataja, pagulaste eesti keele õpetaja

Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Vladislav Musakko

30.–31. Andres Pulver (49,65% häältest)

Virumaa Teataja ajakirjanik, mälumängur, mitme raamatu autor

Anne Mere.
Anne Mere. Foto: Meelis Meilbaum

30.–31. Anne Mere (49,65% häältest)

HKScan Estonia AS-i juhatuse liige

Peep Veedla.
Peep Veedla. Foto: Ain Liiva

32.–33. Peep Veedla (48,98% häältest)

Viru Folgi ja kontserdisarja “Kaunid kontserdid Käsmus” korraldaja

Karmen Joller.
Karmen Joller. Foto: Eero Vabamägi

32.–33. Karmen Joller (48,98% häältest)

Lääne-Virumaa juurtega perearst, töötab Tallinnas Kivimäe perearstikeskuses

Andres Sõber.
Andres Sõber. Foto: Meelis Meilbaum

34.–36. Andres Sõber (46,94% häältest)

korvpallitreener

Maie Orav
Maie Orav Foto: Liis Treimann

34.–36. Maie Orav (46,94% häältest)

legendaarne tantsuõpetaja

Hans Kruusamägi.
Hans Kruusamägi. Foto: Meelis Meilbaum

34.–36. Hans Kruusamägi (46,94% häältest)

ettevõtja, rukkikuningas, Väike-Maarja vallavolikogu aseesimees

Ailar Holzmann.
Ailar Holzmann. Foto: Päästeamet

37. Ailar Holzmann (46,26% häältest)

Ida päästekeskuse juht

Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Tairo Lutter

38.–39. Siret Kotka (44,90% häältest)

riigikogu liige, Rakvere linnavolikogu liige

Väino Kaldoja.
Väino Kaldoja. Foto: Ain Liiva

38.–39. Väino Kaldoja (44,90% häältest)

Tapalt pärit ettevõtja, kellele kuulus Silberauto

Indrek Kesküla.
Indrek Kesküla. Foto: Meelis Meilbaum

40. Indrek Kesküla (44,22% häältest)

Väike-Maarja vallavanem

Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Ain Liiva

41.–42. Sven Hõbemägi (43,54% häältest)

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor, treener

Elmo Ehrlich (keskel).
Elmo Ehrlich (keskel). Foto: Meelis Meilbaum

41.–42. Elmo Ehrlich (43,54% häältest)

Kroonikeskuse ja Vergi sadama omanik

Kuno Rooba.
Kuno Rooba. Foto: Vladislav Musakko

43.–44. Kuno Rooba (42,86% häältest)

Rakvere ametikooli direktor

Anne Nõgu.
Anne Nõgu. Foto: Marianne Loorents

43.–44. Anne Nõgu (42,86% häältest)

Rakvere eragümnaasiumi ja eralasteaia Kaur direktor

Maido Nõlvak.
Maido Nõlvak. Foto: Ain Liiva

45.–46. Maido Nõlvak (40,14% häältest)

Rakvere vallavanem

Meelis Einstein.
Meelis Einstein. Foto: Meelis Meilbaum

45.–46. Meelis Einstein (40,14% häältest)

AS-i Kunda Nordic Tsement tegevdirektor, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhatuse esimees

Kersti Veidrik.
Kersti Veidrik. Foto: Marianne Loorents

47. Kersti Veidrik (38,10% häältest)

Rakvere perearst

Velvo Väli.
Velvo Väli. Foto: Meelis Meilbaum

48.–49. Velvo Väli (36,73% häältest)

Rakvere teatri direktor, Rakvere linnavolikogu aseesimees

Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Ain Liiva

48.–49. Andres Jaadla (36,73% häältest)

Rakvere abilinnapea

Elmu Koppelmann.
Elmu Koppelmann. Foto: Ain Liiva

50. Elmu Koppelmann (35,37% häältest)

Tapa gümnaasiumi direktor ja käsipallitreener

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles