Gripp levib tasahilju

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Jaanuaris on maakonnas registreeritud 15 gripijuhtu. Foto on illustratiivne.
Jaanuaris on maakonnas registreeritud 15 gripijuhtu. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanuaris on Lääne-Virumaal registreeritud 15 gripijuhtu. Peamiselt on haiged lapsed. 

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova rääkis, et eelmise aasta detsembris kinnitati Lääne-Virumaal laboratoorselt viis gripijuhtu. Haigestunud olid täiskasvanud. "Selle aasta kolme nädala jooksul on registreeritud 15 gripijuhtu, kümme haigestunut olid lapsed vanuses kuni 15 aastat," ütles Sadikova.

13.–19. jaanuarini kasvas Eestis grippi haigestunute arv 30 protsendi võrra, kokku pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 2696 haigestunut. Pöördunutest 42 protsenti olid lapsed.

Olga Sadikova sõnul on üheks aasta alguses grippi haigestumise trendi kujundavaks faktoriks pühade ja koolivaheaja lõpp. "Lapsi peetakse oluliseks viiruse levikufaktoriks, ning kuna lapsed jäid kodudesse, piiras see ka viiruse levikut ning haigestumuse tõus jäi väiksemaks," ütles Sadikova.

Kõige rohkem on grippi haigestunuid kuni viieaastaste laste hulgas: kui kõikidest laboratoorselt kinnitatud gripiproovidest enam kui pooled (56,5 protsenti) olid võetud kuni 19-aastastelt lastelt ja noorukitelt, siis neist omakorda ligi kolm neljandikku alla viieaastastelt lastelt.

Grippi haigestumine on tõusutrendil, haigestumuse intensiivsust saab eelmise nädala andmete põhjal hinnata endiselt madalaks, gripi levikut aga laialdaseks. Haigestumus kasvab aeglasemalt. 

Parim viis grippi haigestumist vältida on end gripi vastu vaktsineerida. Vaktsineerida saab end endiselt nii perearsti juures kui ka vaktsineerimiskabinettides. Riskirühma kuuluvate inimeste puhul võib gripi põdemine kulgeda väga raskelt ja lõppeda ka surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles