Rakvere gümnaasium tähistas Tartu rahu aastapäeva konverentsiga

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Ajaloolane Lauri Vahtre arutles enda ettekandes, kelle sõda vabadussõda oli: kas ainult meie võitlus, naabrite kodusõda või veel kellegi oma?
Ajaloolane Lauri Vahtre arutles enda ettekandes, kelle sõda vabadussõda oli: kas ainult meie võitlus, naabrite kodusõda või veel kellegi oma? Foto: Ain Liiva

Rakvere gümnaasiumis toimunud Tartu rahu 100. aastapäeva teemalisel konverentsil kinnitas ajaloolane Lauri Vahtre, et vabadussõda polnud ainult meie sõda, aga see ei tähenda, et peaksime seda mõne teise osalise vaatevinklist hindama, mida naaberriikide ajaloolased ja ideoloogid pahatihti kipuvad tegema.

Paljude Venemaa ajaloolaste arvates polnud mingit Eesti vabadussõda olemaski, oli vaid punaste ja valgete vaheline Vene kodusõda, kus peamiselt valgete poolel lõid kaasa ka Eesti üksused. Sakslastele oli siin toimunud sõda ainult revanšiüritus läänerindel saadud kaotuste vastu. Eesti punavõimuaegsete ajaloolaste hinnangul oli see Eesti kodusõda.

“Kõik rahvad vaatavad ajalugu oma mätta otsast ja selles pole midagi imelikku, see on loomulik,” lausus eile Rakvere gümnaasiumis toimunud konverentsil ajaloolane Lauri Vahtre. “Aga see ei tähenda, et meie peaks asju kellegi teise mätta otsast vaatama. Tark on jääda iseendaks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles