Rehbinderi majas räägitakse Rakvere ja Virumaa ajaloost

Katrin Uuspõld
Copy
Rehbinderi majas toimuvas loengusarjas tuleb juttu ka Rakvere linnuse ajaloost.
Rehbinderi majas toimuvas loengusarjas tuleb juttu ka Rakvere linnuse ajaloost. Foto: Ain Liiva

SA Virumaa Muuseumid alustab kesknädalal, 29. jaanuaril Rehbinderi majas Rakvere ja Virumaa vanemast ajaloost loengusarja, kus huvitavaid ajalooseiku tutvustab ja tõlgendab ajaloolane Uno Trumm.

Rehbinderi maja direktori Andrus Eesmaa sõnul on eesmärgiks sihtasutuse teadurite viimastel aastatel kogutud teadmiste jagamine kohaliku kogukonnaga.

Esimesel korral tuleb juttu Dietrich von Kyvelist, kes oli Rakvere kivilinnuse rajaja ja Virumaa asevalitseja 13. sajandi keskel.

26. veebruaril on teemaks “Rakvere linnuse tõus ja langus – linnuse ehitamisest ja hävingust”. Loeng annab ülevaate Rakvere linnuse rajamisest Taani ajal ning ümberehitamisest orduajal ja Liivi sõja päevil. Samuti linnuse hävingust Rootsi-Poola sõja ajal.

25. märtsil kõneldakse, mis sündis Rakvere linnuses ja Virumaal Liivi sõja algusaastail (1558–1570), kui Moskoovia väed vallutasid alad kiiresti ja venelased ehitasid senise ordulinnuse ümber võimsa eeslinnuse, mille jäljed on tänapäevalgi maastikul selgelt näha.

22. aprillil saab aimu, kuidas kulges elu Rootsi-Vene sõja ajal, kui alistuti rootslastele 1581. aastal, ning Rootsi-Poola sõja ajal (1570–1605), mis tõi kaasa Rakvere linnuse hävimise.

Loengud algavad kell 17.30, nende kestus on kaks akadeemilist tundi ehk 90 minutit. Loengud on kuulajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles