Millised tiivulised täna ja homme su aias toimetavad või sealt läbi lendavad?

Katrin Uuspõld
Copy
Tänavune talv on soe ja söögimajas käivad linnud harvem kui muidu, sest leiavad oma moona loodusest.
Tänavune talv on soe ja söögimajas käivad linnud harvem kui muidu, sest leiavad oma moona loodusest. Foto: Liis Treimann

Ornitoloogiaühing innustab sel nädalavahetusel märkama ja vaatlema talviseid aialinde. Kuigi tavapärast talveilma pole, on oluline vaatluse tulemused esitada ka siis, kui ühtegi lindu ei kohata.

Talvisel aialinnu­vaatlusel saab iga huviline kaasa lüüa oma koduaias, lähedal asuvas pargis või mujal. Osalemiseks on vaja vaadelda linde ühe tunni jooksul, üles märkida kõik kohatud linnuliigid ja iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv. Oma vaatlustulemused tuleb sisestada hiljemalt 2. veebruariks elektroonilisse ankeeti või saata tavapostiga Eesti Ornitoloogiaühingule. Vaatluse tegemise juhendi, ankeedi ja määramisabi leiab lehelt www.eoy.ee/talv.

Talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule ütles, et tegu pole võistlusega ja iga täidetud ankeet on oluline. “Kuigi tänavuse olematu talvega võib toitmiskohtades linde olla vähe või üldse mitte, palume vaatlejatel siiski igal juhul ankeedi täita ja esitada. Ka siis, kui tunni jooksul mitte ühtegi lindu ei märgatud,” rääkis Tuule. “Linnusõbrad võivad ju kurvastada, et linnud toidumajas ei käi, kuid see näitab, et looduslikke toiduvarusid on praegu piisavalt ja linnud saavad ka inimese abita hakkama.

Üheteistkümnendat korda toimuv talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnu­vaatlusüritus ja suur harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales ligi 3200 inimest, kes andsid teada 76 liigist ja enam kui 75 000 linnust. Ettevõtmine pälvis 2013. aastal aasta keskkonnateo auhinna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles