Juhtkiri: oma sõna peremees

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Iga uue asja sissetöötamine võtab aega. Saunafestivalist oleks Rakveres võibolla isegi asja saanud, aga nüüd on selge, et ei saa, sest endine linnapea ja saunafestivali maaletooja Marko Torm on otsustanud ise festivali korraldama hakata ja selle Võsule kolida.

On ju hea toimetada, kui kooliraha maksis kõige täiega kinni Rakvere linna maksumaksja, ning see polnud sugugi väike, peaaegu 20 000 eurot. Vilju aga naudivad Torm, Võsu ja Haljala vald.

Meenutagem, et Marko Torm lubas teha saunafestivalist Rakvere vapiürituse ning põhjendusi, miks on vaja saunafestivali korraldada ja sellele raha kulutada, pudenes otsekui varrukast.

Mees on oma sõna peremees – tahab, annab sõna, tahab, võtab selle tagasi.

Ei saa eitada, et saunafestivali sidumine jooksuüritusega (mida samuti Torm korraldab) on jumekas mõte ning pakub tuima näoga ringi lippamisele lisaväärtust. Rakvere Keskväljaku kivikõrb oli igal juhul kummaline koht niisuguse ettevõtmise jaoks.

Ja aeg – linnapäevad – osutus samuti möödapanekuks. Inimesi paelus palaval suvepäeval enne­kõike laat ning ka jahedama ilmaga ei oleks ilmselt oluliselt rohkem olnud saunatamise vastu huvi tundjaid.

Ka massiivsest reklaamikampaaniast polnud tuhkagi kasu, sest 184 piletiostjat on kahe päeva peale ikka häbematult vähe.

Näppu võiks aga viibutada tegelaste poole, kes saavad Rakvere kultuurielu ja ühes sellega ägedate ürituste korraldamise ning ideede genereerimise eest palka. Maakonnakeskuses justnagu sünnib asju, kuid samas pole midagi eriti vapustavat või ei osata neid lihtsalt välja mängida. Ning see on kurb. Hinge kerkib hirm, sest ehitame ränga raha eest muudkui kultuuritempleid juurde, aga küsimus, kust tuleb nende sisu, on siiani vastuseta. Klassikalise muusika, koorilaulu ja rahvatantsuga kaugele lihtsalt ei ratsuta.

Veidike ironiseerides võib ju öelda, et kui Rakvere linn silmagi pilgutamata saunafestivali korraldamise kinni maksab, siis üritusest ilma jääb ja midagi ette ka ei võta, on Rakvere linn lihtsalt saamatu linnavalitsusega linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles