Kiri: midagi uut? Võibolla tuumajaama Eestis?

Allan Jaakus
, rakverlane
Copy
Rakvere linnavolikogu liige Allan Jaakus pole rahul olukorraga, kus ta peab spordikeskuse nõukogu esimehena lugema asutuse juhi konkurssi puudutavaid uudiseid kohalikust ajalehest.
Rakvere linnavolikogu liige Allan Jaakus pole rahul olukorraga, kus ta peab spordikeskuse nõukogu esimehena lugema asutuse juhi konkurssi puudutavaid uudiseid kohalikust ajalehest. Foto: Meelis Meilbaum

Kas rajada Eestisse tagasihoidlik moodulreaktor ja kas see töötab turvaliselt igavesti? Kuna alati tuul ei puhu, päike ei paista, regulatsioonid võivad kliimaneutraalsuse kontekstis piirata igasugust masspõletamist ja veel ei ole välja töötatud piisavaid elektrienergia salvestusmehhanisme, võib riigis lähemate aastate jooksul tekkida hetkelisi elektrienergiavarustuse puudujääke.

Et ei esineks puudusi haiglate tegevuses ja meie nii enesestmõistetavad nutitelefonid oleksid alati laetud, peaks edaspidi olema tagatud mõistliku hinnaga elektrivarustus. Põlevkivielektri osakaal on taandumas, sisseostetav elekter võib kalliks osutuda ja igasugust suuremahulist põletamist võidakse hakata piirama.

Strateegiliselt ei asu Eesti päikese ja tuulte suhtes parimas kohas, elektrienergiat ei ole meile jõukohane sisse osta, kui nõudlus peaks ületama tootmise alternatiivsete elektritootmisviiside vajakajäämisel. Meil on piisavalt tuulikuid, päikesepaneele, kombijaamu, samuti areneb salvestustehnoloogia, et tagada stabiilne elektrivarustus, kuid põlevkivielektri väheneva tootmise valguses võime edaspidi olla tunduvalt energiasõltuvamad. Abiks on vaja midagi uut – võibolla tagasihoidlikku tuumajaama?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles