Vinni biogaasijaamas toodetud roheline energia kingiti lastekodule

Margus Martin
, reporter
Copy
Vinni biogaasijaam töötab 2013. aasta suvest.
Vinni biogaasijaam töötab 2013. aasta suvest. Foto: Arvet Mägi

Kohvitootja Paulig kutsus läinud sügisel ettevõtteid ja eraisikuid koguma kasutatud kohvipuru, et seejärel toota sellest rohelist energiat.

Üleskutse leidis hulgaliselt järgijaid, sest kolme kuuga koguti kokku 13,8 tonni kasutatud kohvipuru, millest Vinni biogaasijaamas toodetud bioenergia kingiti Haiba lastekodule Harjumaal.

Nimetatud koguse kohvipuru saamiseks joodi ära 1 379 600 tassi kohvi ehk piltlikult öeldes panustas iga Eesti elanik algatusse ühe tassi kohviga. Orgaanilisest jäätmest saadi Vinni biogaasijaamas 17 493 kWh energiat. Sellega kogusega kaetakse 30 elanikuga Haiba lastekodu 58 päeva ehk kahe kuu energiavajadus.

Pauligi kohvipuru kogumise aktsiooni projektijuht Keily Volkov nimetas tulemust suurepäraseks. "Eraisikute ja ettevõtete positiivne suhtumine kohvipuru kogumise algatusse näitab, et Eesti inimesed mõtlevad järjest enam sellele, kuidas oma ökoloogilist jalajälge vähendada," rääkis ta ja märkis, et lisaks kodudest ja kontoritest kogutud kohvipurule saadi suur kogus kasutatud kohvipuru ka koolidest, kus korraldati lausa klassidevahelisi võistlusi.

Osaühingu Vinni Biogaas juhatuse liikme Kristjan Stroomi sõnul kasutatakse Vinni biogaasijaamas biojäätmed täielikult ära. "Kasutame rohelise elektrienergia tootmiseks kohvipuru ja muid biojäätmeid. Protsessi käigus tekkiva jääksoojuse kasutame ära jaama kääritite soojendamiseks ja kütteperioodil Vinni aleviku kütmiseks. Lisaks tekkib protsessi käigus kääritusjääk, mis on väga kvaliteetne sõnnik ja laotatakse põldudele väetiseks," kõneles Stroom.

Paulig plaanib juba järgmiseid niisuguseid algatusi, kuna Keily Volkovi ütlusel on projektis osalenutel tekkinud kolme kuu jooksul harjumus kohvipuru eraldi konteinerisse visata. "Kutsume üles seda mõttemustrit jätkama ning viskama kasutatud kohvipuru biojäätmete konteinerisse," rääkis Volkov. "Kasutatud kohvipuru võib kasutada ka kompostina taimedele, mis vajavad happelist mulda, näiteks roosid ja rododendronid. Kohvipurust tehakse ka ilutooteid."

Arvutused näitavad, kui palju kasu võib sündida sellest, kui oma tarbimisharjumused läbi mõelda ja teha igapäevastes toimingutes väikseid muudatusi. Nii näiteks võib kolme kuuga kogutud kasutatud kohvipurust toodetud rohelise energia abil põleda 3,5-vatine leedlambipirn 578 aastat, 32-tolline teler töötada 72 aastat ning kannmikser kolm aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles