Juhtivprokurör vastase rahakotti ei piilu

Toomas Herm
Copy
Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Ene Timmi.
Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Ene Timmi. Foto: Vladislav Musakko

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Ene Timmi on riikliku süüdistaja mürkrohelist vormi kandnud 40 aastat. Teda ei häiri, kui mõne vandeadvokaadist endise kursusekaaslase töötasu ületab riigiametniku aastapalga. Pikemat intervjuud Ene Timmiga, kus tuleb juttu ka Marti Kuusiku kaasusest, saab lugeda homsest Virumaa Teatajast.

Meenutage kursusekaaslasi ülikooli päevilt – kes on täna prokurör, kes kohtunik või vandeadvokaat?

Prokuröre, kes tulid ja jäid, on kaks. Kohtunikke – avalik-õiguslikku sektorisse läks meid võrdlemisi vähe. Või need, kes läksid, siirdusid peagi erasektorisse.

Enamik on advokaadid või erasektoris, kas olete mõelnud, miks?

Olen. Avalik sektor on selgelt piiratud, erasektor aga mõõtmatu. Ei ole ju võimalik, et kuuskümmend inimest kõik lähevad ühel aastal riigiametisse. Kursus jagunes kolmeks: eraõigusele, haldusele ja kriminaalõigusele spetsialiseerunud.

Võtame viimase – kriminaalõiguse. Mida tunnete, kui kriminaalprotsessi lõpus teie kursusekaaslane esitab kohtunikule taotluse kaitsekulude hüvitamiseks ja seal on summa, mis ületab teie aastapalga?

Pean ausalt tunnistama, et olen sellesse süvenenud üksnes siis, kui tekib riigi kohustus hüvitada summa, mis on kaitsjale või esindajale makstud. See, mis toimub erasektoris, millised on klientide kokkulepped oma esindajaga, see minusse ei puutu. Küll aga seisan riigi huvide eest, ja kui riik peab hakkama hüvitama neid summasid, siis vaatan, kas need on seadusega kooskõlas.

Rakvere osakonna abiprokurör Elle Karm ei mäleta, millal ta viimati lõunal käis. Tema tegeleb perevägivalla juhtumitega. Kas abijõud talle on teel?

Jah, kindlasti. Nii temal kui ka sama valdkonna teistel prokuröridel ja uurijatel on vaieldamatult suur töökoormus. Elle Karm on tubli ja pädev prokurör, kes teeb oma tööd südamega. Sama võib öelda ka Narvas ja Jõhvis sama ala prokuröride kohta. Viimastel aastatel on kasvanud menetluste arv, sest inimesed julgevad järjest rohkem prokuratuuri ja politsei poole pöörduda. Lähisuhtevägivalla teema olulisust ei ole võimalik alahinnata ja sel aastal alustavad tööd konsultandid, kes valdkonna eriteadmisi omavate spetsialistidena aitavad leida parimaid lahendusi lähisuhtevägivalla all kannatanute aitamiseks ning alaealiste suhtes ja nende toime pandud kuritegude õiglasemaks lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles