Juhtkiri: vigane laps pesast välja

Andres Pulver
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu võttis küll pensionireformi seaduse kolmapäeva õhtul vastu, kuid tegelikult ei pruugi see midagi tähendada. Vähemalt seaduse jõudu see otsus veel ei saa. Sotsid on juba pöördunud presidendi poole palvega jätta pensionireformi seadus välja kuulutamata ja ka päris mitu õigusbürood on märkinud, et reform räägib ühes või teises asjas põhiseadusele vastu.

Ülima tõenäosusega jõuab pensionireformi seadus lõpuks riigikohtusse, kes peab otsustama, kas see on põhiseadusega kooskõlas või mitte.

Pensioni teise samba seadus sündis vigaselt, ja kuigi seda on aastate jooksul lappida üritatud, otsustati see parema tarkuse puudumisel üldse pesast välja visata. Mõnikord ongi mõistlik vana remontimise asemel uus ehitada, aga seda pole ju samuti tehtud. Lihtsalt tõdemus, et teine pensionisammas ei toimi nii, nagu peaks, ning soovitus, et vaadake nüüd ise edasi, mida teete, ei päästa ju olukorda.

Teise samba senisel kujul säilitamise korral oleme 20 aasta pärast hädas, aga kas me oleme vähem hädas, kui seda sammast üldse polegi? Kus viga näed laita, seal mine ja laida, aga paku parem lahendus ka välja. Praegune võimukoalitsioon seda paraku teinud ei ole.

Mis puutub inimeste käitumisse, siis karta võib, et raha, mis teisest sambast välja võetakse, kui pensionireform ikkagi peaks käiku minema, laristatakse lihtsalt maha. Kui peenike on parajasti pihus ja kuskil terendab võimalus suur summa raha saada, siis vaevalt keegi oma pensionile mõtleb. Hea, kui ostetakse vähemalt midagi vajalikku, kuid kindlasti jõuab pensionisambasse kogutud raha ka kasiinodesse ja netipättide kätte.

Hästi kindlustatud inimesed oskavad iseseisvalt investeerida ning saaksid ka ilma selle mõnesajaeurose pensionita hakkama. Aga need, kel pensionieas on riigi tugi eluks hädavajalik, vajaksid ka seda sambasse kogutud rahakest.

Eesti riigi majandus järgneva paari aasta jooksul muidugi elavneb, riigile laekub tulumaksu rohkem ja selle valguses saavad riigiisad mõnda aega peesitada. Mõne aja pärast tuleb aga hakata mõtlema, kuidas neile pensionäridele, kes teisest sambast raha ei saa, toetust maksma hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles