Täna on digiprügi koristuspäev

Katrin Uuspõld
Copy
Ka arvutitesse kuhjub prügi – programme, fotosid, kirju, mida me ei vaja. Mõistlik oleks regulaarselt digiprügist vabaneda.
Ka arvutitesse kuhjub prügi – programme, fotosid, kirju, mida me ei vaja. Mõistlik oleks regulaarselt digiprügist vabaneda. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna on Eestis digitaalne koristuspäev, mil sajad ettevõtted, asutused ja tuhanded inimesed asuvad oma nutiseadmeid ja IT-süsteeme vabastama digiprügist. 

"Telia kutsub täna kõiki ettevõtteid, asutusi, organisatsioone ja eraisikuid osalema digitaalsel koristuspäeval, mille eesmärk on teha korda oma digielu ning kustutada eri seadmetest kogu mittevajalik info, mis on ajaga muutunud digitaalseks prügiks ja müraks," ütles Telia Eesti ärikliendiüksuse juht Tarmo Kärsna.

Kõik inimesed ja organisatsioonid, kes soovivad digikoristuspäeva algatuses kaasa lüüa, saavad end kirja panna veebilehel https://koristuspaev.digitark.ee/. Tänaseks on seda teinud üle 120 organisatsiooni, sealhulgas Maailmakoristuspäev, Eesti Energia, statistikaamet, päästeamet, maanteeamet, Tartu ülikool, TalTech, Pipedrive, SEB, Arvamusfestival, Elektrilevi, Tartu Ülikooli Tudengipäevad, Eesti Haridustöötajate Liit, Mobi Lab, Telia Eesti ja paljud teised. 

Digitaalsel koristuspäeval on ka väga selge ja reaalne kasu, sest digiprügi kustutamine vabastab nutiseadmete salvestusruumi, muudab seadmed kiiremaks ning hoiab selle tulemusena kokku väärtuslikku aega. Teisalt aitab kasutuna seisva digisisu kustutamine vähendada otseselt CO2-jalajälge. Näiteks on välja arvutatud, et iga päev kulub miljardite rämpskirjade kohaletoimetamiseks sama suur hulk energiat kui kahel miljonil Ameerika kodul ning see toodab sama palju kasvuhoonegaase kui 3 miljonit autot. Samuti aitab digikoristus kaasa töövõime ja produktiivsuse parandamisele. 

Mullusel digikoristuspäeval kustutati Eestis hinnanguliselt ühe petabaidi ehk miljon gigabaidi ulatuses digitaalset prügi. See on hinnanguliselt 1,5 miljoni CD-plaadi jagu digitaalset infot või umbes sama maht, mis kuluks igapäevaselt enam kui 4000 digitaalse foto salvestamiseks terve inimese eluaja jooksul.

Soovitusi ja nippe selleks, kuidas oma seadmeid hooldada ning digiprügist vabastada, leiab Digitarga tehnoloogiablogist.

Mõned soovitused

1. Loobu tähtsusetutest uudiskirjadest. Võttes selle aja ja vaadates üle uudiskirjad, mis pole enam olulised, võib nendest loobumine teha meilipostkastiga imesid. Seega esimene hea samm digikoristusega alustamiseks on lõpetada nende uudiskirjade tellimine, mis enam huvi ei paku.

2. Puhasta enda postkast. Kustuta kogu spämm, aegunud uudiskirjad ja sõnumid. Tänu puhtale sisendkaustale on lihtsam leida olulisi e-kirju.

3. Korrasta desktop. Et vältida segadust, hoia koduekraanid kasututest failidest ja tarkvarast puhtad. Vajalike asjade leidmiseks kasuta otsingut.

4. Kustuta kasutuseta rakendused ja programmid. Programmid ja äpid, mida ei kasuta, võtavad palju ruumi ja teevad seadmed aeglaseks, mis mõjutab töö efektiivsust ning paneb proovile ka kannatlikkuse. Kustuta kõik äpid, mida sa ei kasuta. Kui neid lähebki kunagi jälle vaja, saab need uuesti installida.

5. Korrasta kaustad. Peale kasutute äppide tuleks kustutada ka failid, mida enam vaja pole. Seejärel on hea vaadata, et failidel ja kaustadel oleks sisule vastavad nimed, mis aitab neid kiiresti leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles