Valmis lähiaastate plaan kiirgusohutuse tagamiseks

Katrin Uuspõld
Copy
Radoonitase tasub lasta ära mõõta ka oma kodus, et siis vajadusel teha muudatusi, mis kaitseksid kiirguse eest.
Radoonitase tasub lasta ära mõõta ka oma kodus, et siis vajadusel teha muudatusi, mis kaitseksid kiirguse eest. Foto: Raigo Pajula

Keskkonnaminister Rene Kokk kinnitas kiirgusohutuse riikliku arengukava kuni aastani 2027. Arengukava olulisemateks eesmärkideks on tagada jätkuvalt radioaktiivsete jäätmete ohutu ladestamine ning vähendada looduslikest kiirgusallikatest – eelkõige radoonist – tingitud ohte.

Keskkonnaminister Rene Koka sõnul on kavandamisel radioaktiivsete jäätmete lõppladestuspaiga rajamine, et tagada Paldiskis olevate jäätmete ohutu ladestamine ka aastakümnete pärast. "Mis puudutab aga radooniohu vähendamist, siis selleks saavad kodanikud ise palju ära teha. Kui sinu kodu asub radooniohtlikus piirkonnas, tasub sul kindlasti lasta radoonitaset mõõta. Muuseas just praegu – kütteperioodil – on selleks kõige õigem aeg," lausus keskkonnaminister.

Radooniohtlik on peamiselt Põhja-Eesti, kuid ka Kesk- ja Lõuna-Eesti. Täpsema ülevaate saab SIIT. Pikaajaline viibimine suure radoonikontsentratsiooniga hoones põhjustab kopsuvähki haigestumise tõenäosuse kasvu.

Radoonimõõtmisi saab tellida nii eraettevõtetelt kui ka keskkonnaametilt. "Kuna radoon on õhust ligikaudu seitse korda raskem nähtamatu ja lõhnatu gaas, puudutab see soovitus eelkõige hoonete soklikorruse ja esimese korruse elanikke ja töötajaid. Siseruumidesse jõuab maapinnast pärinev radoon peamiselt põrandas ja vundamendis olevate pragude ning torustiku- või juhtmeavade kaudu," ütles keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialisti Krista Saarik.

Ettevalmistustööd radioaktiivsete jäätmete lõppladestuspaiga rajamiseks on alanud, et hinnata Paldiskis asuva endise tuumaallveelaevnike õppekeskuse territooriumi sobivust. Pikaajalist ohutut ladestamist vajavad peamiselt Nõukogude ajast pärinevad Paldiski endise tuumaallveelaevnike õppekeskuse likvideerimisel ning tööstus-, meditsiini- ja teadusasutustes tekkinud (nn ajaloolised) radioaktiivsed jäätmed. Praegu on need jäätmed ajutiselt ladestatud Paldiski endises tuumaallveelaevnike õppekeskuses asuvas vaheladestuspaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles