Homme tähistame sajand tagasi sõlmitud Tartu rahu

Katrin Uuspõld
Copy
Rahulepingu originaal rahvusarhiivis.
Rahulepingu originaal rahvusarhiivis. Foto: Sille Annuk

Homme täitub 100 aastat Eesti vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel sõlmitud Tartu rahulepingu allkirjastamisest, millega Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust, lõpetati vabadussõda ja määrati Eesti idapiir. Seda tähistatakse üle Eesti enam kui saja ettevõtmisega.

Rakveres algavad Tartu rahu 100. aastapäevale pühendatud üritused pühapäeval kell 10 mälestustalitusega Ausambamäel vabadussõja monumendi juures. Rakvere linna ja Kaitseliidu Viru maleva korraldataval tseremoonial on kavas päevakohased sõnavõtud ja pärgade asetamine. Mälestuspalve loeb Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu.

Kell 11 on jumalateenistus EELK Rakvere Kolmainu kirikus ja kell 16 algab Tartu rahu 100. aastapäeva kontsert Rakvere gümnaasiumi aulas. Esinevad Rakvere Linnaorkester, kammerkoor Solare ja kooristuudio So-La-Re koorid. Juhatavad Teno Kongi, Elo Üleoja, Ka Bo Chan, Ly Hiire ja Keio Soomelt, kontsertmeister on Piret Villem, kaastegevad Liisa Lehtpuu ja Miina Roost. Sissepääs kontserdile on prii.

Tartu rahu 100. aastapäeva mälestusteenistus peetakse homme kell 10.30 Tapa linna vanal ja seejärel uuel kalmistul. Kell 12 algab aga Tapa kultuurikojas pidulik kontsert, kus üles astub Türnpu Meeskoor, solist on Mart Kroon. Koori dirigeerivad Ene ja Tõnu Kangron. Kavas on Ernesaksa, Naissoo, Sarapiku, Lätte, Tormise, Mattieseni, Uusbergi muusika.

Kadrinas tähistatakse Tartu rahulepingu 100. aastapäeva pühapäeval kirikus kell 11 algava jumalateenistuse ja kell 12 sellele järgneva üritusega, kus päevakohasel teemal räägivad õpetaja Meelis-Lauri Erikson ja Pearu Nukk. Lilled ja küünlad asetatakse Kadrina vabadussõja mälestussamba jalamile.

Pühapäeval kell 12 tähistatakse Tartu rahu 100. aastapäeva ka Väike-Maarja vabadussamba juures. Kõnelevad Väike-Maarja kiriku diakon Juhan Rumm ja vallavanem Indrek Kesküla, esineb Väike-Maarja Pasunakoor Vallo Taari juhendamisel.

Maidla rahvamajas on pühapäeval kell 14 kontsert “Õitse ja haljenda, kodumaa”. Rahulepingu aastapäevale pühendatud kontsert on ühtlasi juubelit tähistavate tantsurühmade Lampjalakesed ja Omasoodu kingitus Eestile. Tantsijate hulgas on ka segarühmad Segapidi ja Kakerdajad Lääne-Virumaalt, kokku ligi 80 tantsijat. Kontserdi vahetekstidena esitatakse kaunist eesti luulet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles