Käsmu kaupluses esitleti sealsest kogukonnast pajatavat teist raamatut

Toomas Herm
Copy
Käsmust ja sealsest kogukonnast pajatava raamatu autor Eve Kask jagamas autogramme.
Käsmust ja sealsest kogukonnast pajatava raamatu autor Eve Kask jagamas autogramme. Foto: Toomas Herm

Pühapäeval oli Käsmu kaupluse kõrval olev väike saal puupüsti rahvast täis. Käsmust pajatava teise raamatuga maha saanud Eve Kask jagas autogramme. Raamatu esitlus aga lükkus kavandatust pisut hiljemaks, sest autogrammiküttide järjekord ei tahtnud kuidagi lõppeda.

Esmapilgul võis arvata, et terve küla on kogukonnast pajatava raamatu esitlusele tulnud. Merite Liidemaa-Pärn oli kohal kogu perega. Pärnust. "Mu hing elab Käsmus," sõnas pärnulanna ja lisas, et veedab seal suvel perega mõned päevad. Eve Kase esimene raamat olevat tal juba olemas. "Et Käsmust ja sealsetest inimestest rohkem teada," põhjendas Merite Liidemaa-Pärn teise raamatu ostu. Tema hinnangul on selles inimesi rohkem kui esimeses.

Aga see pole veel kõik – Käsmu kirjanike ja tõlkijate loomemaja esindajana oli esitlusele tulnud Norra luuletaja ja tõlkija Øyvind Rangøy, keda on Eestis tunnustatud kultuurkapitali, Betti Alveri ja August Sanga nimelise auhinnaga.

Rangøy sõnul oli ta esimest korda Käsmus tõlkijate seminaril ja sel rannakülal on oluline roll, et temast sai kirjamees.

Käsmuga seotud kunstnik Eve Kask alustas 1999. aastal Käsmu inimeste ja majade pildistamisega, jäädvustades Käsmu küla nägu. Sellest sündis 2003. aastal raamat "Käsmu inimesed ja majad 1999–2003". Pühapäeval teise raamatu esitlusel oli autor üllatunud kohale tulnud inimeste rohkuse üle. "See on suur-suur üllatus, et nii palju rahvast," sõnas ta ja lisas, et see on ühine raamat. Kask selgitas, et üliõpilased intervjueerisid raamatu tarvis üle poolesaja inimese. Katkendeid intervjuudest kanti ette ka esitlusel. Neist sai teada, et juba nõukaajal olid suvitajad leidlikud, saates riided postipakiga kohale, et ise siis mugavalt Käsmu reisida. Enne tagasi koju siirdumist pandi mõistagi riided taas postipakki, andes niiviisi märkimisväärset koormust kohalikule postkontorile.

Käsmu poodi aga on peetud kogukonna keskpunktiks ja ühendajaks. Poes sai kuulda uudiseid ja ise rääkida. Näha inimesi. Mis siis, et ühed ja samad näod kippusid korduma. Kui aga ühte inimest oli kohatud viisteist korda, siis hakati juba teineteist teretama.

"Kui neid intervjuusid loen, tekib kõrgendatud meeleolu," tunnistas Eve Kask. "Tekib soe emotsionaalne tunne, side Käsmuga."

Et inimestele meeldivad sünnipäevad, on Kase sõnul teises raamatus palju arve. Et faktikogum kujunes aukartustäratavaks, on selle taga ka toimetajate armee. "Ei ole vigu märganud," sõnas Kask ja lisas, et pole imestada, kui siiski mõni sisse lipsas.

Raamatu autor tänas inimesi ja organisatsioone, kes olid abiks trükise ilmumisel. Näiteks said tänutäheks raamatu Käsmu meremuuseumi juht Aarne Vaik ja tuntud ettevõtja Heiti Hääl.

Tänuraamatuid jagades ütles Kask, et neid on eri värvi, ja kui kellelegi värv ei meeldi, saab raamatu meelepärasema vastu välja vahetada. "Värv on nii tähtis," rõhutas Kask. "Kui autot ostan, siis esimene asi, mida vaatan, on värv."

Pärast esitlust võtsid autogrammikütid Eve Kase taas piiramisrõngasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles