Uhke tunnustus: Vihula mõis nimetati Euroopa parimaks ajalooliseks hotelliks

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Vihula Mõis pälvis mainekal European Hotel Awards auhinnagalal väärika tiitli "Parim ajalooline hotell Euroopas 2020/Historic Hotel of Europe 2020".
Vihula Mõis pälvis mainekal European Hotel Awards auhinnagalal väärika tiitli "Parim ajalooline hotell Euroopas 2020/Historic Hotel of Europe 2020". Foto: Vladislav Musakko

Unique Hotelsi ketti kuuluv ajalooline neljatärnihotell Superior Vihula Mõis pälvis mainekal auhinnagalal European Hotel Awards väärika tiitli "Parim ajalooline hotell Euroopas 2020/Historic Hotel of Europe 2020". Tegemist on väga kõrge tunnustusega.

Vihula mõisa tegevjuht Heigo Vare rääkis, et hotellikompleks on Euroopa turismimaastikul puhkesihtkohana juba hinnatud tegija, varem on saadud tiitel "Parim mõisamajutus 2018" kultuuripärandi säilitamise, julge minimalistliku kujunduse, kõrgel tasemel klienditeeninduse, innovaatilise köögi, looduse säilitamise ning jätkusuutlikkuse arendamise eest.

"Tänavune auhind on väga kõrge tunnustus tehtud jätkusuutliku töö eest ning tõstab terve Eesti, mitte ainult Tallinna, kui atraktiivse puhkusesihtkoha kindlasti veelgi rohkem fookusesse," ütles Heigo Vare.

Euroopa hotelli- ja restoraniauhindade (EHA) galal tunnustatakse tipptasemel hotellindust. Auhindu jagab igal aastal ajakiri Référence Hôteliers Restaurateurs, et esile tõsta selle valdkonna parimatest parimad.

Pärast omaniku vahetust 2008. aastal on Vihula mõis kaheteistkümne aasta jooksul täielikult taastatud selle endises hiilguses ja ilus ning seeläbi saanud kodumaistele ning välismaistele külalistele armastatud kohaks, kus puhata, pidada pidusid, seminare ja muid koosviibimisi.

"Auhinnatud restaureerimisprojektis on säilitatud Baltimaade mõisa ajalooline kontseptsioon, arendades samal ajal mõisast Baltikumi esimene täisteenindusega mõisakuurort, kultuurikeskus ja oluline turismimagnet," ütles Vihula mõisa omanik ja juhatuse liige Hans-Henrik Kjølby. Ta lisas, et arendustööd ei ole lõppenud: restaureerimine jätkub ja 2020. aasta kevadeks lisandub kaheksa luksulikku tuba ning mõisa väärikusele kohane 700 ruutmeeri suuruse pinnaga tänapäevane ujula- ja saunakeskus.

Esimene kirjalik viide Vihula mõisa kohta pärineb 1501. aastast, mil Vihula (Vyoll) mõis kuulus parun Hans von Lodele. Taanist pärit von Lode perekond oli Eesti vanimaid aadliperekondi. 1703. aasta septembris, Põhjasõja ajal (1700–1721), laastati ja põletati nii mõis kui ka selle ümbrus. 19. sajandi alguses sai Vihula omanikuks Alexander von Schubert. Vihula ehitati tänapäevasel kujul üles von Schubertite ajal. Peamiseks sissetulekuallikaks von Schubertite ajal oli piiritusetootmine ja puidumüük.

Vihula mõis oli 19. sajandil Eesti üks suuremaid ja edukamaid mõisaid. Tänapäeval koosneb mõis kahest peahoonest ja 25 ajaloolisest ning renoveeritud hoonest, mis on ümbritsetud 50 hektari suuruse kauni pargiala ja metsaga. Mõisa ajaloolistes hoonetes on 75 luksuslikku tuba ja sviiti, Vihula Mõisa restoran, Kaval Antsu kõrts, Vesiveski kohvik, tänapäevane konverentsikeskus ja ökospaa. Lisaks pakub mõis banketi-, kultuuri-, spordi- ja vaba aja veetmise võimalusi, sealhulgas meeleolukat mängu Baltimaade suurimal minigolfirajal, vesiveski ja viinamuuseumi külastust, autode-uunikumide näitust, kontserdilava ja muud.

Unique Hotels on Eesti hotellikett, kuhu kuulub viis hotelli: taskukohaste hindadega City Hotel Tallinn, ärihotell Kreutzwald Hotel Tallinn, nüüdisaegne Centennial Hotel Tallinn, ajaloohõnguline butiikhotell Von Stackelberg Hotel Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles