Tapa vallas kulub kõige rohkem maksumaksja raha haridusele

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Üks suuremaid investeeringuid Tapa vallas on sel aastal seotud Tamsalu kultuurimaja renoveerimisega.
Üks suuremaid investeeringuid Tapa vallas on sel aastal seotud Tamsalu kultuurimaja renoveerimisega. Foto: Vladislav Musakko

Tapa vallavolikogu on kinnitanud käesoleva aasta eelarve. Tulude plaan on 16 037 335 eurot, kulude oma 17 133 929 eurot ning kohustuste vähenemine on ette nähtud 1 082 306 euro võrra.

Eelarve katteallikate, kulude, reservfondi ja lõppjääkide tasakaal on 18 216 235 eurot.

Tapa vallavanem Riho Tell ütles, et suurimad kulutused tehakse traditsiooniliselt haridusvaldkonnas, nagu see on tavaline ka teistes omavalitsustes. “Hariduse rida moodustab natukene alla poole eelarvest,” märkis Tell.

Suurim eelarveline investeering tehakse Tapa vallas Tamsalu kultuurimaja uuendamiseks. Teede majandamisele kulutatakse 0,7 miljonit eurot, millest pool miljonit maksab remont. Eelarve näeb ette näiteks ka Jäneda kooli soojapidavuse tõstmist ja rattapargi rajamist Tapa linna. “Viimase ehitamiseks ootame toetust ka PRIA-st, mille saamiseks on hea tõenäosus,” lisas vallavanem.

Eelarve vastuvõtmisel volikogus tekitas enim poleemikat 190 000 euro suurune rahaeraldis, mis on ette nähtud Tapa uue ilmega avaliku ruumi projekteerimiseks.

Teatavasti ollakse Tapal sellel teemal kahes leeris: osale linnaelanikele ei meeldi kesklinna uuendamine esitatud kava põhjal ja on kogutud ka allkirju vastavale petitsioonile.

“Kas projekti “Ristumine peateega” kulusid ei ole võimalik eelarves konkreetsemalt lahti kirjutada?” küsis vallavolinik Mart Lees volikogu istungil. “Mina olen sellise summa vastu, mis eelarvesse pandud,” lisas ta.

Vallavanem Tell ütles, et kahetsusväärselt on rahvani jõudnud informatsioon projekti “Ristumine peateega” kohta moondunud. “Olen isiklikult mitme vastuhääle andnud inimesega vestelnud ja pärast seda on nad öelnud, et jah, nüüd saavad nad aru, millega tegemist,” rääkis ta. “190 000 on ette nähtud projekteerimiseks. Koostatakse kolm eskiisi ja siis arutame, milline on vastuvõetav ja milline mitte. Ma kinnitan, et projekt saab olema selline, mis on Tapa inimestele vastuvõetav. See on suur projekt suure avaliku huviga. Kui selle rahastamist eelarves pole, siis ei saa me üldse edasi minna.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles