Galerii: maagiline Rakvere gümnaasiumi filmifestival vallutas koolimaja  

Copy
Rakvere gümnaasiumi filmifestivali finaalõhtu läks täissaalile.
Rakvere gümnaasiumi filmifestivali finaalõhtu läks täissaalile. Foto: Ain Liiva

Eile õhtul täitus noorte kineastide unistus: Rakvere gümnaasiumi filmifestivali finaalõhtul vaadati ennastunustavalt linateoseid, kuulutati välja parimad filmid ja nende autorid. Aktusesaalist kujunes üheks õhtuks suurejooneline kinosaal, kust voogasid külalisteni uhke lavasõu ja ägedad filmipärlid. 

Filmifestivali peateema oli sedakorda "Juurte juurde". Sellega sooviti meenutada festivali algusaegu ja juurelda elu ajas muutumise üle. Tänavuse filmifestivali korraldajad tahtsid süvendada tulevaste põlvede armastust filmikunsti vastu. 

See õnnestus. Noortelt noortele tehtud filmifestival oli emotsioonikas: programm oli põnev, näha sai meisterlikult tehtud linateoseid, millele vaatajad reageerisid aplausi või lausa vilekooriga.

Festivalist osavõtjad olid jagatud kahte kategooriasse: kuni 19-aastased õpilased ja kuni 26-aastased tudengid.

Saadetud filme hindas eelžürii, kelle valiku põhjal oli mõlemast kategooriast pääsenud finaali viis filmi. Finaalis linastunud teoseid hindas seitsmeliikmeline oskuslik põhižürii ja mõlema kategooria parimad pärjati uhkete auhindadega.

Selleaastase filmifestivali toimumise eest hoolitsesid uued peakorraldajad Margareth Villers, Miina Roost ja Katariina Parkja.

Margareth Villers rääkis, et tunne on võimas. "See pole niisama võimalus, mõistan, et see on kuskilt alguse saanud ja suureks paisunud," ütles Villers.

Rakvere gümnaasiumi filmifestival on igaaastane meeliköitev noorte korraldatav ettevõtmine, mille ajalugu viib tagasi 2000. aastate algusse. Aastate jooksul on festival kasvanud üle riigi tuntud omanäoliseks elamuste nädalaks, mille külastajate arv küündib poole tuhandeni. 

Eile said festivali külastajad kuulata võluvaid harfimeloodiaid Jaan Eerik Priksi esituses ja imetleda Athena kunstikooli noorte teemakohast näitust.

Lisaks filmiauhindadele jagati tiitleid stsenaariumikonkursi tublimatele. Konkursi vaimne juht ja eestvedaja Jaanus Lekk sõnas, et võistlusele oli laekunud üksteist stsenaariumit. "Tase oli hea," märkis Lekk. 

Seekordse stsenaariumikonkursi võitis Rakvere noormehe Mathias Albrechti stsenaarium "Sügisnägemus". 

Rakvere gümnaasiumi traditsioonilise filmifestivali võitis õpilaskategoorias kohaliku näitetrupi Väike KaRakTer verdtarretav õudukas "Hundi mäng". Lühifilm räägib sellest, kuidas külarahvas on leidunud hoovist surnukeha haavadega, mida tavaline inimene ei oleks suuteline tegema. Kui aja jooksul uued laibad välja ilmuma hakkavad, otsustavad külainimesed midagi ette võtta. 

Publiku lemmiku tiitli ja tudengikategooria esikoha saavutas Balti meedia- ja filmikoolis vändatud lastefilm "Karm liin".

Esikohafilmi tootmisassistent Merili Laur ütles, et film räägib hoolimisest, sõprusest, aga ka võimuvõitlusest. Filmi sünopsise põhjal on aasta 1996, kui hiiglasliku kortermaja läänepoolses küljes elava Andruse ja idapoolses küljes elava Zanna keelatud sõprus pannakse proovile lastegängidevahelises sõjas. Kasutusele võetakse kodustest vahenditest valmistatud relvad ning filmidest ja multikatest omandatud teadmised. Mängus on rohkem kui elu, mängus on au ja hiilgus ning pime armastus kodukoha vastu.

Filmitudeng sõnas, et festivalil näidatud filmid olid head, kuid "Karm liin" on talle südamelähedane. "Ükskõik kui vana oled, leiad sellest filmist midagi, mis teeb sooja tunde hinge. Armas ja südamlik film," märkis Laur. 

Tänavusele festivalile oli saadetud 29 lühifilmi: 18 õpilas- ja 11 tudengifilmi. 

Pikemat kajastust filmifestivalist loe järgmise nädala Virumaa Teatajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles