Juhtkiri: suur tahe tagabki edu

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Nädalavahetusel toimus järjekordne Rakvere gümnaasiumi filmifestival. Kunagi väikselt ja vaikselt alguse saanud ettevõtmisest on kujunenud noorte punase vaiba üritus, mida pikisilmi oodatakse.

Rakvere gümnaasiumi filmifestivali teatakse ja tuntakse ka väljaspool maakonnapiire ja sellest tahavad saada osa nii gümnaasiumiõpilased kui ka tudengid.

Mis on see fenomen, mis teeb ühe väikelinnas peetava festivali lõpuks nii suureks? Edu on festivalile toonud just noorte enda initsiatiivikus. Filmifestivali alustati sooviga jagada oma loodud kunsti laialdasemalt, mitte eesmärgiga kohe kaugele jõuda.

Omaette fenomenaalne on festivali korraldustiim – kogu suure töö teevad ära noored ise ja seda kõike vabatahtlikult, armastusest, mitte kasumi teenimise eesmärgil. Filmifestival on neile nii südame külge kasvanud, et selle üks ellukutsujatest – Eleriin Miilman –, kelle haridustee on praeguseks Rakvere gümnaasiumis juba lõppenud, jälgis otseülekande vahendusel oma “lapsukest” 4200 kilomeetri kauguselt Kesk-Portugalist. Millestki nii olulisest on lihtsalt keeruline lahti lasta.

Ja lõpuks loeb sisu, mitte see, kus üritus korraldatakse. Seda tõestab Rakvere gümnaasiumi filmifestival iga aasta.

Et noortel on suur tahe filmi teha, see festivalile esitada ja tunnustust saada, näitab tõsiasi, et tegelikult jääb mingi hulk festivalist osa võtta soovijaid iga aasta ukse taha. Pole üldse ebatõenäoline, et juba õige pea tuleb korraldusmeeskonnal hakata mõtlema veel võimsama ürituse peale, sest tegemist on igati tänuväärse ettevõtmisega, kust on tuule tiibadesse saanud nii mõnigi noor filmihuviline.

Ja lõpuks loeb sisu, mitte see, kus üritus korraldatakse. Seda tõestab Rakvere gümnaasiumi filmifestival igal aastal.

Samasugust näidet ei pea tegelikult kaugelt otsima. Nädalavahetusel toimus Tallinnas 20. korda Simple Session, mis on tagasihoidlikust ettevõtmisest saanud üleilmseks. Vennad Risto ja Mario Kalmre, kel toona vanust 19 ja 17 aastat, korraldasid Tartu skate-pargi avamise pisut pidulikumalt ja sealt see lumepall veerema hakkas. Praegu on Simple Session trikiratturite ja -rulatajate seas vaat et kõige tuntum ja hinnatum võistlus terves maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles