ERM-is saab rännata imemetsa ja allilma

Inna Grünfeldt
Copy
Näitusel “Elas kord ...” võib kohata muinasjututegelasi ja näha võluesemeid.
Näitusel “Elas kord ...” võib kohata muinasjututegelasi ja näha võluesemeid. Foto: Arp Karm

Eesti rahva muuseumi (ERM) näitus “Elas kord ...” viib rännakule imemetsa ja allmaailma, ilmutab kangelasi-hologramme ning juhib põrguteekonnale laserkoridori.

Külastajat ootavad sajad muinaslood, kümned võlu­esemed ja eriskummalised kohtumised. “Needsamad lood, mis on tuntuks saanud nüüdisaja muinasjutufilmide kaudu, on algses variandis kõlanud ju meie talutaredes juba sada või enamgi aastat tagasi. Seega on ERM just õige paik muinaslugude jaoks,” rääkis näituse idee autor peakuraator Kat­rin Sipelgas. Võlu­esemete otsingul on rännakud Katrin Sipelga viinud seitsme maa ja mere taha, Lõuna-Ameerikast Indoneesiani. “Tagasiteel olid kohvrites Aladdini lamp, võlupeegel, seitsmepenikoormasaapad,” loetles ta. Hiljem saabus muuseumisse merekonteiner hiiglaslike väänlevate puujuurte ja lendavate vaipadega.

Ka ERM-i kogudes leidub muinasjutulisi esemeid, mis on nüüd hoidlapimedusest vitriini toodud. Põnevaim neist on rahapada, mille kaevas välja Nikolai Bergwald 1933. aastal Viljandimaal Ugametsas talus uudismaad tehes. Vaskkatel oli täis ehteid ja raha. Veel on näitusel üks eriskummaline habemega mask, mis on valmistatud 80 aastat tagasi Hiiumaal. Tosin põnevat raamatut on ekspositsiooni lisanud Eesti kirjandusmuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles