Rakvere koolipoisid andsid vabadussõjas oma elu

Heli Kirsi
, ajaloolane, sünnijärgne virulane aastast 1958
Copy
Vabadussõjas langenute mälestustahvel Rakvere gümnaasiumi vanas hoones.
Vabadussõjas langenute mälestustahvel Rakvere gümnaasiumi vanas hoones. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Meie riigi iseseisvus ei ole iseenesestmõistetav. Selle eest on võideldud, elu antud. Vaevalt olid esimese maailmasõja kahurid vaikinud, kui Eestis asuti Kaitseliitu ja rahvaväge looma.

Rakvere koolipoisid olid juba sõja esimesel päeval, 28. novembril 1918, teel Narva, et Punaarmee pealetung tagasi suruda. Kuna rahvaväkke mobiliseeriti 21- kuni 35-aastaseid mehi, said nooremad astuda sõjaväkke ainult vabatahtlikena ja sedagi vanemate kirjaliku loaga. Rakvere koolipoisid astusid 1918. aasta sügisel Kaitseliitu ja 5. polgu ridadesse.

Vilistlane Arved Palgi on meenutanud: “Kuna aga Kaitseliidul oli vähe püsse, võeti vastu ainult vanemad poisid. Nooremaid kästi järgmisel päeval uuesti tulla. Kuid ka järgmisel päeval oli vähe püsse ja nii jäid paljud noored tulihingelised poisid isamaa kaitsjateks vastu võtmata. Need aga, kes vastu võeti, määrati Kaitseliidu roodu ja saadeti 28. novembril Narva.” Rakvere gümnasistidel tuli minna ka kindral Tõnissoni juhitud 1. diviisi staabi rongile erilisse komandosse, mille ülesannete hulka kuulus karistusoperatsioonide tegemine, mis noortele uljaspeadele ei meeldinud, aga käsku tuli täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles