Pomerants õigustas presidendi otsust pensionireformi seadus vetostada  

BNS
Copy
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Meelis Meilbaum

Isamaa erakonna staažikas liige, mitut ministriametit pidanud ning nüüd kommunikatsioonivaldkonda siirdunud Marko Pomerants ütles ERR-ile, et president kasutas pensionireformi seadust mitte välja kuulutades oma seaduslikku õigust – seaduse enda puhul peab ta positiivseks teise samba säilimist.

President Kersti Kaljulaid jättis seaduse eelmisel reedel välja kuulutamata ja saatis riigikogule tagasi. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles samal päeval, et presidendi veto polnud üllatav, kuna ta oli üks praeguse pensionisüsteemi autoreid.

Marko Pomerantsi sõnul võib vaielda, kas president tegi poliitikat või tegi tööd, mida ta peabki tegema.

"Mina ütlen, et president kasutas pensionireformi seaduse puhul oma seaduslikku õigust," ütles Pomerants ERR-ile. "Ma ei oleks kunagi hääletanud selle lahenduse poolt, mis oleks ära kaotanud teise samba. Ma saan aktsepteerida seda, et teine sammas on vabatahtlik. Ja ma olen öelnud kõikidele ajakirjanikele, kes on seda küsinud, et ma ise kavatsen jääda teise samba osanikuks, täpselt samuti, nagu ma täna olen."

Küsimusele, kas Isamaa läks pensionireformiga õiget teed, vastas Pomerants, et iga erakond on oma juhi nägu.

"Poliitiline küsimus võib olla selles, et mis on tähtsam: kas see, et sa viid oma poliitilise lubaduse ellu seetõttu, et usud sellesse, arvad, et see on hea, või võtad selle poliitilise lubaduse ette seepärast, et sa loodad, et see populistlikult tõstab sinu reitingut? Ma arvan, kui me räägime Helir-Valdor Seederist, siis see esimene on ilmselt mingisuguses variandis teostumas. Mida ta arvas või lootis selles teises osas, et kuidas see mõjutab Isamaa edu Eesti poliitikamaastikul, siis tuleks kasutada seda metoodikat, mida mina alati kasutan, pöörduda algallika poole," selgitas Pomerants ERR-ile ja lisas, et toetab reformi puhul seda, et on olemas vabatahtlikkuse võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles