Lääne-Viru jahimehed saavad küttida veel ühe hundi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Hundijaht kestab novembri algusest veebruari lõpuni.
Hundijaht kestab novembri algusest veebruari lõpuni. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert

Novembris alanud hundijahihooajal on Lääne-Virumaal kütitud kaks võsavillemit, luba on veel ühe hundi laskmiseks. Laekvere mail koeri kimbutanud hunt või hundid võivad elada Jõgeva kandis ja välja on antud üks personaalne jahiluba seda seltskonda ohjata.

Eesti jahindusorganisatsioonid on moodustanud huntide ohjamisalad, nende hulgas on Virumaa ja Lääne-Virumaa piirkond, mis algavad Jõgeva–Põltsamaa joonelt ja ulatuvad üle Koeru kuni mereni. Lääne-Viru ohjamisalasse kuulub ka jupike Ida-Virumaad. Mõlemal ohjamisalal võib kuni käimasoleva hundijahihooaja lõpuni küttida veel ühe looma, lisaks siis nimetatud personaalne luba.

Kahes kõnealuses piirkonnas koordineerib hundijahti Rakvere Jahindusklubi tegevjuht Jaan Villak. "Lääne-Virumaal kütitud hundid tabati mõlemad eelmise aasta lõpus, üks Pajusti ja teine Porkuni jahipiirkonnas," rääkis ta. "Mis puudutab Laekvere kandis koeri kimbutanud hunti või hunte, siis nende kohta on teooria, et seal tegutses Jõgeva kandist pärit seltskond. Neil pole mingi probleem selline retk ette võtta. Aga see on vaid teooria, sest lund ju pole ja jälgi ei näe."

Villaku sõnul ei ole sugugi tavaline, et hunt tuleb koduhoovile ja murrab koera. "Need on ebatavalise käitumisega hundid ja väga tihti neid ei esine," rääkis jahimees. "Toidupuudust huntidel pole ja koer ei kuulu nende tavamenüüsse. Jahikoer on teine asi: neid murravad hundid kui konkurente. Aga kuna ka Jõgeva kandis on hundid koeri murdnud, oletamegi, et see on üks ja sama seltskond, kes nõnda ebatavaliselt käitub."

Kuulsusrikka Sindi hundi kohta puuduvad jahimeestel igasugused andmed. Eelmisel talvel päästeti teatavasti Sindi paisu juures läbi jää vajunud hunt, kes sai kaela saatjaga kaelavõru, aga viimased andmed sellelt tulid Ida-Virumaalt ja pole teada, mis hundist edasi sai. "On ka võimalik, et hunt läks Venemaale ja lasti seal maha," oletas Jaan Villak. "Hundid nagu paljud teised loomad ujuvad hästi ja Narva jõgi pole neile mingi probleem. Meil oli siin ju üks juhtum, kui üks mandrilt Saaremaale ujunud metssiga põrkas jahiga kokku. Neil on mingi sisemine lokaator ja instinkt, mis sunnib ka suuri veekogusid ületama."

Peagi algab aga hülgejahihooaeg. "Meie kandis pole viimasel ajal hülgeid kütitud, aga paar luba eraldatakse ilmselt ka siinsetele jahimeestele," lausus Jaan Villak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles