Verekeskus kutsub kampaaniaga verd loovutama

BNS
Copy
Vere loovutamise protseduur ise võtab viis kuni kümme minutit.
Vere loovutamise protseduur ise võtab viis kuni kümme minutit. Foto: Mailiis Ollino

Regionaalhaigla verekeskusel käib kampaania, mille eesmärk on pöörata tähelepanu veredoonorluse olulisusele, lükata ümber vereloovutusega seotud müüdid ja tunnustada kõiki, kes teiste aitamise oma südameasjaks võtnud on.

Kampaanias astuvad üles Eestis tuntud inimesed, kes isikliku vereloovutuse näol julgustavad inimesi verd regulaarselt loovutama.

Regionaalhaigla verekeskuse vanemarsti Gulara Khanirzayeva sõnul vajab Eesti haiglates vereülekannet ligi 14 000 patsienti aastas. Doktor Khanirzayeva lisas, et  abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu. "Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud. Seetõttu võiks igal hea tervisega täisealisel kodanikul tuksuda südames soov olla päästja. Selleks ei pea olema arst, et päästa elusid. Piisab vaid heast tahtest."

Vereülekande saajate arv sõltub otseselt doonorite hulgast – kui doonorite arv väheneb, siis paraku väheneb ka verekeskustes ettevalmistatud verekomponentide hulk, mida patsientide ravis kasutada saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles