Ilon Wiklandi “Pikk-pikk teekond” jätkub Virumaal

Inna Grünfeldt
Copy
Kohvernäitus tutvustab Ilon Wiklandi elu ja loomingut.
Kohvernäitus tutvustab Ilon Wiklandi elu ja loomingut. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus

Armastatud illustraatori Ilon Wiklandi 90 aasta juubeli puhul saatis Eesti lastekirjanduse keskus mööda Eesti raamatukogusid rändama ainulaadse kohvritesse pakitud tegelusnäituse “Pikk-pikk teekond”, mis jutustab lastele mänguliselt ning kaasahaaravalt lugusid Ilon Wiklandist ja tema illustreeritud raamatutest.

Näitus käsitleb illustraatori lapsepõlve ja loomingut, toetudes suures osas tema elukäigust inspireeritud Haapsalu-ainelistele lasteraamatutele. “Eksponaatide pakkimine kohvritesse ei ole pelgalt kunstiline taotlus, vaid sel on märgiline seos Iloni elulooga,” ütles Eesti lastekirjanduse keskuse arendusjuht Anneli Kengsepp.

“Raamatu “Pikk-pikk teekond” esikaanel kujutab illustraator end väikese tüdrukuna rongijaama tühjal perroonil koos oma truu kaaslase koer Sammeli ja kollase vineerist kohvriga. Nii jõudis Ilon Haapsallu, kus elasid tema vanavanemad. Nende juures koges ta muretut ja rõõmsat koolilapse argipäeva, millesse sugenes sõjaaastatel süngust ja hirmuhetki. Sama kohvriga saatsid vanavanemad Iloni sõjakoleduste eest Rootsi. 70 aastat pärast äraminekut Rootsi andis Ilon sellesama kollase kohvri eksponaadiks Iloni Imedemaale Haapsalus,” jutustas Kengsepp.

Rändnäituse vorm on inspireeritud Ilon Wiklandi elutee pöördelistest sündmustest ja selle sisu avab, kuidas ande, töökuse, tahte ja hea õnne varal sai sõjapõgenikust maailmakuulus illustraator. Lastele pakub näitus mitmesuguseid tegevusi ja kaasamõtlemisülesandeid. Näituse viis värvilist kohvrit avatakse raamatukogude teematundides, mida annavad raamatukogude töötajad. Üheskoos saab uurida Wiklandi illustreeritud raamatuid ja lahendada ülesandeid.

​Näitus on valminud Eesti lastekirjanduse keskuse, Iloni Imedemaa ja Lääne maakonna keskraamatukogu koostöös ning selle on kujundanud kunstnik Kaie Kal. Näituse valmimist on toetanud ka Haapsalu linn kui Iloni Imedemaa asupaik. Lääne-Virumaal peatub ­näitus 17. veebruarist 3. märtsini Lääne-Virumaa kesk­raamatukogus, 4.–6. märtsini Haljala vallaraamatukogus, 9.–13. märtsini Tapa vallaraamatukogus, 16.–18. märtsini Vinni-Pajusti raamatukogus, 19. märtsil Laekvere raamatukogus, 20. märtsil Muuga raamatukogu ööraamatukogus ja 23.–27. märtsini Uhtna raamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles