Vaade: omavalitsemine erakätesse

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv.
Aivar Ojaperv. Foto: Vladislav Musakko

Kui riiki juhitakse nagunii Exceli tabelitega ja strateegilistes valdkondades tegutsevad riigiettevõtted on tegelikult kasu taotlevad äriühingud, siis miks peavad omavalitsuste tegevjuhtkonnad eesotsas vallavanemate ja linnapeadega olema politiseeritud organisatsioonid? Liiati kui neid juhtima pääseb parteipileti, mitte oskuste ettenäitamisel.

Mul on radikaalne ettepanek: anname omavalitsuse tegevjuhtimise erakätesse. Korraldame hanke, rangelt ette valmistatud ja kaalutletud raamistikus muidugi, ja las siis parim pakkuja võidab. Ning tegevjuhib.

Omavalitsuses on võim nagunii poliitilise volikogu käes, kes määrab ära eelistatud valdkonnad ja suunad. Miks siis peab ka tegevjuhtimine olema politiseeritud, kui see tegelikult seisneb vaid käskude ja juhiste elluviimises? Näiteks Pärnu volikogus läks koalitsioon laiali ja põhjuseks oli sild. Nii hull asi polnud, et ühed tahtsid silla üle jõe ehitada risti ja teised pikuti, küll aga ei suudetud kokku leppida, kas kõigepealt remontida vana ja alles siis asuda uut ehitama või vastupidi.

Pärnakate linnavalitsusel ei jää nüüd muud teha kui uusi käsulaudu oodata. Pole välistatud, et silla saatus sõltub ühe voliniku soovist, sest uue võimaliku koalitsiooni tasakaal just nii habras paistabki.

"Nii hull asi polnud, et ühed tahtsid silla üle jõe ehitada risti ja teised pikuti, küll aga ei suudetud kokku leppida, kas kõigepealt remontida vana ja alles siis asuda uut ehitama või vastupidi."

Eraettevõtjast omavalitsuse tegevjuht lõpetaks kindlasti ära arutu laristamise. Kosmosereisid või lõunameresaartel toimuvad arenguvestlused enam jutuks ei tuleks. Kõik vaataks, kuidas saaks valitsemiskulud odavamaks – kas ikka peab ühte tööd tegema kolm ametnikku või piisab kahest? Kas peab kõigile asjapulkadele maksma jõulupreemiat, mille suurusjärk jääb alampalga kanti? Ja omavaheline aurahade jagamine jääks ka ära (vaata kõikvõimalike ristide ja märkide saajate nimekirju – A. O.).

Niinimetatud projektiraha toomise eest olgu aga ette nähtud preemiaprotsent: räägid linna hüvanguks kümme miljonit kusagilt Euroopast välja, saad sellest teatud protsendi endale. Ka praegu oskavad mõned osa sellisest rahast endale näpistada, siis oleks see ametlik.

PS Mõnikord on 1. aprill ka veebruaris, aga samas on aprillinaljades palju tõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles