Kadrina keskkool peab jääma

Copy
Jaanus Reisner.
Jaanus Reisner. Foto: Meelis Meilbaum

Kadrina keskkool on läbi aastakümnete olnud Kadrina kandi inimeste liitja ja meie noorte innustaja. Siit on hea tuule tiibadesse saanud terved põlvkonnad. Nii need, kelle juured ulatuvad sajandite taha, kui ka need, kes on ise valinud oma elukohaks Kadrina. Selle kooli väärtust siin elavatele peredele on võimatu ülehinnata. Tugeva gümnaasiumiastmega kooli loomine on traditsioonidest hooliva kogukonna suurim saavutus läbi oma aja- ja kultuuriloo. See väärtus on alati suurem rahast ja ajast, mis selle loomiseks on kulutatud.

Ometi on viimastel nädalatel kerkinud päevakorda küsimus Kadrina keskkooli tulevikust ja välja on pakutud võimalus, et selle võiks taandada põhikooliks. Argise põhjendusega, et riiklikult algatatud koolivõrgu korrastamise kava raames saaks teha hoones vajaliku remondi ja ühtlasi ülejäävad ruutmeetrid lammutada. Ent kool ei ole mitte pelgalt haridusteenust pakkuv kombinaat, mille tõhusust saab mõõta tulude-kulude tabeleid kõrvutades. Hea kohapealse hariduse väärtus kogukonnale on oma sisult märksa sügavam, seda ei saa mõõta ainult rahas või köetava pinna ruutmeetrites. Mõne miljoni hüpoteetilise investeeringueuro eest loobuda oma eelkäijate loodud põhiväärtustest on küüniline ja vastutustundetu, sellele ettepanekule valla tuleviku ehitamine lühinägelik. Gümnaasiumi kadumine pole mitte lihtne kulude kokkuhoid, sellega kaob ka väärtuslik osa ühisest vaimsusest ja noorte perspektiivist.

“Mõne miljoni hüpoteetilise investeeringueuro eest loobuda oma eelkäijate loodud põhiväärtustest on küüniline ja vastutustundetu, sellele ettepanekule valla tuleviku ehitamine lühinägelik.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles