Pioneeripataljon aitas tagalaüksuse üle jõe

Andres Pulver
Copy

Sellel nädalal Ulvis toimunud harjutuse raames rajas pioneeripataljoni sillarühm veeületuskoha, et relvavennad tagalapataljonist saaksid ümber paikneda. Harjutusel osales üle 40 tehnikaühiku ning pea 100 1. jalaväebrigaadi kaitseväelast.

Harjutuse stsenaariumi järgi takistas tagalapataljoni ümberpaiknemist vastase õhku lastud sild üle Kunda jõe. Liikumisvõimaluse tagas pioneeripataljoni sillarühm, kes loetud tundidega kohale jõudis ning alternatiivse veeületuskoha rajas. Et tagalapataljoni rasked veokid pehmesse pinnasse kinni ei jääks, "plaatisid" pioneerid teed teelaotusmasinaga.  

Pioneeripataljoni sillarühma ülem nooremleitnant Fred-Erik Štarkov ütles, et tegemist oli esimese harjutusega, kus ajateenijad said oma oskuseid proovida, paigaldades silla üle reaalse vooluveekogu. "Lihtne pole see kunagi, aga mehed said hästi hakkama – rühmavanemaga drillisid nad eelmisel nädalal ühe mooduliga silla panekut, sellel nädalal jätkati kahe mooduliga," rääkis Štarkov.

"Silla mahapanek nõuab üsna palju vaeva – masinistid ja meeskonnaülemad peavad väga täpselt teadma, mis järjekorras mida teha, ka sõjaväemasinad tahavad hoolikat käitlemist. Kuiv drill on hea lihasmälu arendamiseks, kuid ainult maastikul harjutamine ning reaalse üksuse jaoks töö tegemine annab meile täie ettekujutust enda rollist," ütles aspirant Eilaste, kes praegu juhib sillarühma tegevväelastega nii-öelda kahasse, kuid tulevikus muutub just tema täieõiguslikuks rühmaülemaks.

Pioneeripataljoni sillarühma koosseisus on kaks jagu, kelle kasutada on teelaotus- ja sillamasinad. Sillad jagunevad lahingusildadeks ning lahingutoetussildadeks. Sillarühma ülesanne on omade üksuste liikumisvabaduse toetamine. Sillarühma tehnikaga saab tutvuda esmaspäeval toimuval vabariigi aastapäeva paraadil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles