Ansambel Juhan toob muusikasse pandud Liivi Rakveresse

Andres Pulver
Copy
Juhan mängib Juhan Liivi luulega.
Juhan mängib Juhan Liivi luulega. Foto: Mati Hiis/Promo

Vabariigi aastapäeva eelõhtul Buena Vista Sofa Clubis üles astuv ansambel Juhan on sündinud Jaak Sooääre armastusest luule, eriti Juhan Liivi luuletuste vastu.

Jaak Sooäär rääkis, et on Juhan Liivi luule vastu kiindumust tundnud juba keskkoolipäevist saati, kuid mõte Liivi luuletustele muusikat teha tekkis pärast seda, kui ta oli lugenud Jüri Talveti koostatud mahukat Liivi luuletuste kogumikku “Tuulehoog lõi vetesse”.

“Avastasin sealt väga palju mulle tundmatut Liivi luulet ja eriti kõnetasid mind sotsiaalsed tekstid,” lausus Sooäär ja lisas, et Juhan Liivil on palju luuletusi, mis on ajatud ning mida oleks kirjutatud justkui tänapäeva silmas pidades.

Peamiselt džässkitarristina tuntud muusik teadis, et tahab teha Liivi luulel põhineva rokilikuma kava. “Teadsin ka seda, kes peavad bändis olema. Mehed olid nõus ja paari päevaga oli meil juba poole plaadi jagu materjali valmis,” meenutas Jaak Sooäär. Lisaks ansambli kokkukutsujale kuuluvad Juhani koosseisu Riho Sibul (kitarr ja laul), Henno Kelp (basskitarr) ja Andrus Lillepea (trummid). “Nad on minu lemmikmuusikud Eesti rokilaval,” põhjendas Sooäär.

2013. aastal ilmuski ansambliga sama nime kandev heliplaat. Avalikkuse ette astuti esimest korda 2013. aasta 1. detsembril, päeval, mil Juhan Liivi surmast möödus sada aastat. Esimese plaadi aluseks olevaid luuletusi ei ole teadaolevalt varem viisistatud.

Bändi nimi võimaldab ju ka laiemalt eesti luulele vaadata.

Jaak Sooäär

muusik

Mullu oktoobris sai Juhanil valmis teine album “Ma lillesideme võtaks”. Jaak Sooäär rääkis, et Juhan ansamblina väga tihti kokku ei tule, aga aeg-ajalt mõni uus lugu sündis ja nii vähehaaval uue plaadi materjal kogunes.

“Ansambel Juhan on ilmselt parim, mida rokk­muusikal praegu Eesti maailmale pakkuda on. Ilu on muidugi vaataja silmades ja kuulaja kõrvades, kuid nii väljapeetud kitarribändi jõulist minimalismi koos emotsionaalselt pidurdamatute pursetega pole praegu küll mujalt leida,” kirjutas Priit Hõbemägi Eesti Ekspressis pärast selle plaadi ilmumist.

Kolmanda plaadi jaoks praegu veel uusi lugusid pole, kuid Sooääre sõnul see tulemata ei jää. “Ja bändi nimi võimaldab ju ka laiemalt eesti luulele vaadata,” vihjas ta.

Rakveres astub Juhan üles vahetult enne Eesti riigi sünnipäeva. “Juhan Liiv on päevapoliitikast kindlalt üle ja ma usun, et tema mõtted ja meie muusika sobivad kindlasti pidupäeva soojenduseks,” ütles Jaak Sooäär.

Ühte Juhanitest ehk Riho Sibulat saab mõned nädalad hiljem aga veel kord Rakveres näha, sest märtsi keskel väisab Buena Vista Sofa Clubi oma 33. sünnipäeva turnee raames Ultima Thule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles