Supernaine: rakkelane Helena Veelmaa kompab jõutõstmises piire

Margus Martin
, tegevtoimetaja kohusetäitja
Copy
Helena Veelmaa kompab võimete piire ja püstitab jõutõstmises oma kaaluklassis üha uusi Eesti rekordeid.
Helena Veelmaa kompab võimete piire ja püstitab jõutõstmises oma kaaluklassis üha uusi Eesti rekordeid. Foto: Euroopa Jõutõsteliit

Eesti valitsev meister jõutõstmises Helena Veelmaa uuendas esimest korda korraldatud Euroopa üliõpilaste karikavõistlustel ridamisi riigi rekordeid.

Prantsusmaal Bordeaux' külje all asuvas Mérignaci linnas laupäeval korraldatud rekordisadu tähendas ühtlasi rakkelasele kaaluklassi kuni 72 kilogrammi ning absoluutarvestuse esikohta.

Treener Kalev Arbuse juhtnööride järgi harjutav 24-aastane Veelmaa parandas seniseid Eesti rekordeid, tehes küki 175 (eelmine rekord 170), surudes 100 (92,5) ja sooritades jõutõmbe 182,5 (180) kilogrammi raskuse kangiga. Kogusummas sündis seega uus Eesti rekord 457,5 kilogrammi, mis ületab eelmise tippmargi 15 kiloga.

"Surumine oli selline kaua oodatud kaunikene ja tundus, et oli sobiv aeg [senine rekord üle] teha. Lootsin, et äkki tuleb sada ära, ja tuligi," rääkis rakkelane. Jõutõstmise kolmest alast teisena kavas oleva lamades surumise lõpptulemus pakkus talle ilmselgelt suurimat rahulolu.

"Eesmärk oligi minna rekordeid püüdma ja kaaluklass võita. Ma teadsin, et need kõik olid mu sees olemas, aga pigem oligi kõik vormistamise küsimus ehk kuidas närv vastu peab," kõneles Helena Veelmaa. Ta lisas, et kuna väike tõenäosus oli samuti absoluutarvestuses midagi korda saata, piisas tal väikestest arvutustest, et seegi eesmärk täita.

Sisekaitseakadeemias õppival Veelmaal oli oma kaaluklassis võisteldes kolm konkurenti, ent seljatagune osutus üsna hõredaks. Heitlus absoluutarvestuse võidule oli seevastu pingelisem, teise koha saavutas Alena Zubova Venemaalt ja kolmanda Marika Zandecka Poolast.

Järgmised olulisemad võistlused jäävad Helena Veelmaal sügisesse, mil kavas on Eesti meistrivõistlused lamades surumises ja klassikalises jõutõstmises. Mõlemas ootab kaitsmist mullune meistritiitel, ja miks mitte püüda ka uusi rekordeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles