Sarja "Iseolemine" hooaja avasaates räägib oma loo Rakverest pärit noormees

Katrin Uuspõld
Copy
ETV-s jõuab 1. märtsi õhtul eetrisse Margus Saare juhitav puuetega inimeste elu käsitlev saade "Iseolemine", kus oma loo räägib Madis Mark.
ETV-s jõuab 1. märtsi õhtul eetrisse Margus Saare juhitav puuetega inimeste elu käsitlev saade "Iseolemine", kus oma loo räägib Madis Mark. Foto: Eesti Rahvusringhääling

Täna, pühapäeva õhtul kell 19.45 alustab neljanda hooajaga ETV saatesari "Iseolemine", mis toob vaatajateni kümme mõtlemapanevat lugu inimestest, kellel tuleb füüsilise või vaimse tervise probleemide tõttu pingutada keskmisest enam. Esimeses saates räägib oma loo Rakverest pärit Madis Mark.

Puuetega inimeste osakaal kogu Eesti rahvastikust on ligi 12 protsenti, neist rohkem kui 60 000 on tööealised. Uuel hooajal uurib "Iseolemine", kuidas läheb neil inimestel, kel puude tõttu jagub rohkelt väljakutseid. Mis on toimetuleku võti, millest leida innustust ja kuidas raskused ületada? Ja mida saavad end terveks pidavad inimesed erivajadustega inimeste elu lihtsustamiseks teha?

Pühapäevase avasaate peategelaseks on seljaaju kahjustusega Madis Mark, kes on pärit Rakverest, elab praegu pealinnas ja tegutseb peamiselt vabakutselise veebihalduri ja internetiturundajana.

"Toimetaja Iiris Saluri võttis minuga ühendust, kuna ta juhtumisi leidis üles minu blogi, mis inspireeris teda. Kuna mulle saate kontseptsioon meeldib ja arvati, et ma sobiks osalema, olin meeleldi nõus koostööd tegema. See oli mulle hea võimalus tükikest enda elust jagada, et loodetavasti keegi sellest jõudu või uusi mõtteid saab," rääkis Madis. "Minu peamine sõnum on see, et alati on põhjust elust rõõmu tundmiseks ja kõik on võimalik, kui endasse uskuda. Erivajadusega inimene suudab palju rohkem, kui pealtnäha võib tunduda."

Saatejuht Margus Saar ütleb, et sarja portreteeritavad on küll puuetega inimesed, kuid vaatama on oodatud kõik. "Puuetega inimeste toimetulek sõltub meie kõigi soovist ja oskusest luua puuetega inimestele võimalusi nii tööturul kui ka isiklikus elus. Loodame, et "Iseolemine" suurendab mõistmist ja hoolivust nende suhtes, kes vajavad märkamist ja tuge," avab Saar saate tagamaid.

Sarja neljandal hooajal jõuavad vaatajateni kümne inimese lood. Erinevad on nii nende inimeste saatused kui ka proovikivid, millega nad puude tõttu silmitsi seisavad. Kui mõned neist ei ole kunagi kogenud elu ilma puudeta, siis teised on pidanud kohanema muudatustega elu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles