Ümbrikupalga riskiga on 15 protsenti Lääne-Virumaa ettevõtetest  

Andres Pulver
Copy
Ümbrikupalga maksmine on ikka päris laialt levinud.
Ümbrikupalga maksmine on ikka päris laialt levinud. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad tegid 2019. aastal Lääne-Virumaal 34 tööjõumaksudega seotud kontrolli, mille tulemusena määrati kokku juurde 123 000 eurot makse.

Personaalseid nõustamisvestlusi ümbrikupalga riski tõttu peeti 88 Lääne-Viru maakonna ettevõtte juhiga, pärast mida 38 protsenti ettevõtetest parandas oma maksukäitumist ja nende ettevõtete tööjõumaksude tasumine kasvas oluliselt.

Ümbrikupalgad on jätkuvalt suurim maksuprobleem Eestis. Hinnanguliselt saab Eestis töötasu n-ö ümbrikus ligikaudu 6 protsenti töötajatest ja riik kaotab aastas seetõttu 86 miljonit eurot maksuraha. MTA riskianalüüsi kohaselt on töötasudega seotud maksuriskiga 15 protsenti Lääne-Viru maakonnas tegutsevatest ettevõtetest.

Maksuauditi osakonna üksusejuhi Külli Koidumäe sõnul on Lääne-Virumaal ümbrikupalga maksmisega probleeme nii töötlevas tööstuses kui ka ehitussektoris, millele seetõttu rohkem tähelepanu pööratakse. "Meie kõrgendatud huvi all on ka ehituse riigihanked, kuna avalik sektor peaks ise töid tellides kasutama ausate ettevõtjate teenuseid. Kindlasti pöörame suvisel turismihooajal rohkem tähelepanu toitlustusettevõtetele, sest hooajalistel töödel kasutatakse ajutist tööjõudu, millega kaasneb ümbrikupalga maksmise risk," selgitas Koidumäe.

Silmas tasub pidada, et ümbrikupalga maksmisel on alati kaks osapoolt – tööandja ja töötaja. MTA lähtub oma kontrollides sellest, et kui töötaja on teadlikult ümbrikupalka vastu võtnud või seda koguni ise nõudnud, vastutavad töötasult kinni pidamata jäänud tulumaksu eest töötaja ja tööandja mõlemad. Seepärast tuleb inimesel, kes on saanud aasta jooksul töötasu n-ö mustalt või kes märkab tuludeklaratsiooni esitades, et eeltäidetud deklaratsioonil on kajastatud tegelikkusest väiksem töötasu, märkida tuludeklaratsiooni oma tegelik sissetulek.

"Oleme võtnud enda üheks eesmärgiks tõsta ka inimeste maksuteadlikkust ning seeläbi muuta nende hoiakuid riigimaksude tasumisse. Eriti oluline on jagada maksutarkust noortele, kes suunduvad lähiaastatel tööturule, sest nemad on meie tuleviku maksumaksjad. Seetõttu plaanime sel õppeaastal külastada Lääne-Virumaa eri koole," lisas Koidumäe.

MTA seadis 2017. aastal eesmärgiks vähendada ümbrikupalga saajate osakaalu 2021. aastaks poole võrra ehk 8 protsendilt 4 protsendile, mistõttu on võitlus ümbrikupalkadega üks olulisemaid fookusi ameti tegevuses.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles