Proviisor: koduapteegid tasub korda seada

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Vaadake üle, mis teie koduses apteegis on, mida tuleks täiendada ja mis välja vahetada.
Vaadake üle, mis teie koduses apteegis on, mida tuleks täiendada ja mis välja vahetada. Foto: Sander Ilvest

Viirushaiguste ennetamiseks soovitab Apotheka proviisor Jürgen Jänese olla kätehügieeniga hoolas, hoida immuunsüsteem tugev ning igaks juhuks üle vaadata koduse apteegikarbi olukord.

Proviisori sõnul on praegu paras aeg mõelda sellele, kuidas iseend ja oma lähedasi hoida. "Praegusel viirus- ja külmetushaiguste kõrghooajal tasub kõigil kätehügieeni väga tõsiselt suhtuda ning põhitõed ka oma lähedastele üle korrata. Mõistlik on keskenduda oma immuunsüsteemi tugevdamisele – liikuda värskes õhus ning toituda tervislikult. Tähtis on ka piisavalt magada, mitte suitsetada ega kuritarvitada alkoholi. Ette tasub võtta immuunsüsteemi tugevdav vitamiinikuur, mis võiks sisaldada D-vitamiini, C-vitamiini või tsinki," soovitas Jürgen Jänese.

"Võimalusel tasub vältida rahvarohkeid kohti ning kindlasti püsida haigussümptomite ilmnemisel kodus. Eriti tähelepanelik tasuks olla juhul, kui esineb nohu, peavalu, köha, kurguvalu, palavik ning üldine halb enesetunne," lisas proviisor.

Ka koduapteek tasub üle vaadata ning vajadusel seda täiendada. Koduses apteegis võiks olemas olla viiruseid isoleeriv ninapihus, mis aitab organismil viirustest vabaneda enne, kui need paljuneda jõuavad, paratsetamool, ibuprofeen, mis aitavad peavalu, kurguvalu, kõrvavalu, liigese- ja lihasevalude ning palaviku korral.

Samuti võiks koduapteegis olla termomeeter palaviku mõõtmiseks, kurguaerosool ning imemistabletid kurguvalu puhuks ning sinepiplaastrid köha korral kasutamiseks ning teesegu või vitamiinidega joogipulber, millest sooja jooki teha – vedeliku tarvitamine on haigena olles ülitähtis.

Kodus on mõistlik panna suuremat rõhku puhtusele – pesta tihedamini käterätikuid, puhastada iga päev enim kasutatavad pindu ja tuulutada tube.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles