Tulevikutegijad käisid lasteaias robotitega mängimas

Merly Raudla
Copy
“Issand jumal, see ei lähe ju,” ütles robotijuht. Peagi leidsid tüdruk ja robot siiski ühise keele.
“Issand jumal, see ei lähe ju,” ütles robotijuht. Peagi leidsid tüdruk ja robot siiski ühise keele. Foto: Ain Liiva

Eile said Rakvere lasteaedade suuremad lapsed Rohuaia lasteaias kokku, et veeta paar tundi robotite lummuses. Üle kogu maja toimetasid lapsed mitut masti robotitega. Osa neist vuras mööda põrandat: mõni tantsis, mõni veeres kaardil mööda ettenäidatud rada ja mõni lükkas nõudepesu­svamme kokku.

Oli niisuguseid roboteid, mis oskasid sisestatud valemi järgi joonistada, ning ning üks pani pildi elama. Lapsed värvisid pildi endale meelepäraste värvidega ära ning tahvel­arvutis hakkas isegi roheliselaiguline kollane lehm koos piimapudeliga ringi kalpsama, tuletõrjeauto vett pritsima ja lennuk õhus vigureid tegema.

Seadmete programmeerimise töötoas juhendasid lapsed üksteist noolekaartidega. Kõige huvitavam paistis olevat õpetaja seadistamine. Päris iga päev ei saa õpetajat omatahtsi liikuma panna. Õppealajuhataja, ettevõtmise Rakvere Tulevikutegijad algataja Margit Pelli kõneles, et robotitega tegelemine on lasteaedades saanud pea igapäevaseks. Lapsed õpivad mängu käigus programmeerimist, selles ei ole midagi keerulist. Robootikapäeva korraldamise mõte oli Pellil tulnud juba eelmisel aastal. “Mõtlesime, et kui me kõik ProgeTiigri programmi toetusrahaga midagi ostame ja seadmeid on rohkem, korraldame ühise robootikapäeva,” selgitas ta. Kõik robotid on Pelli sõnul sisuliselt mänguasjad. Nendega ümberkäimine ei ole üleliia keeruline. “Need tuleb julgelt lastele kätte anda, las nad toimetavad. Ja töö käigus nad ise avastavad,” sõnas Pelli ja lisas, et nende robotitega mängimine mingit eeloskust või varasemat kogemust ei nõua.

Robootikapäeva tarvis loodi lausa spetsiaalne logo. Kunstiteose disainis Rohuaia lasteaia Õnneseente rühma tüdruk Lenna, kelle sõnul ei kulunud roboti joonistamiseks üldse palju aega. Kõige rohkem meeldib talle joonistada igasuguseid loomi ja linde. Tüdruku lemmikloom on kass. Ta on oma kodust hiirekeldrit samuti korduvalt joonistada püüdnud, kuid see pole veel nii hästi välja tulnud, kui tüdrukule endale meeldiks.

Robootikaga polnud Lenna varem kokku puutunud. Ta leidis, et robootika on väga põnev ja robotitega oleks huvitav edaspidigi tegeleda. Oma lemmiktegevuseks lasteaias nimetas tüdruk – üllatus, üllatus – magamist. “Magada on mõnus,” sõnas Lenna.

Robootikapäeva eestvedajatel on plaanis hakata üritust igal aastal korraldama – et kõik Rakvere lasteaedade tulevikutegijad robotitega tegelemist saaksid harjutada.

Lapsed õpivad robotitega tegutsema mängu kaudu.
Lapsed õpivad robotitega tegutsema mängu kaudu. Foto: Ain Liiva
Lapsed lasid robotitel põrandal nõudepesusvamme kokku lükata. Ehk on tulevikus võimalik niimoodi puldi abil suuremaid roboteid näiteks lume lükkamiseks kasutada.
Lapsed lasid robotitel põrandal nõudepesusvamme kokku lükata. Ehk on tulevikus võimalik niimoodi puldi abil suuremaid roboteid näiteks lume lükkamiseks kasutada. Foto: Ain Liiva
Rohuaia lasteaia Õnneseente rühma tüdruku Lenna joonistatud pilt ehib särki.
Rohuaia lasteaia Õnneseente rühma tüdruku Lenna joonistatud pilt ehib särki. Foto: Ain Liiva
Veereva roboti programmeerimine oli lihtne. Vajuta nuppe ja anna käsud kätte.
Veereva roboti programmeerimine oli lihtne. Vajuta nuppe ja anna käsud kätte. Foto: Ain Liiva
Tigurobot kulges mööda etteantud rada.
Tigurobot kulges mööda etteantud rada. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles