Juhtkiri: riivatud privaatsus

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kui Suurbritannias ja Venemaal lüüakse (esialgu verbaalseid) lahinguid tänavatele paigaldatavate näotuvastuskaamerate tõttu, mis ohustavat inimeste privaatsust, siis pisikeses Rakveres käib piltlikult öeldes sõda Kroonikeskuse tualettruumidesse paigaldatud valvekaamerate pärast.

Võib ju rääkida mida tahes, aga tualettruum on küll koht, kus inimene eeldab, et saab oma asjad privaatselt, võõrast pilgust häirimata aetud. Ning seda nii kinnises kabiinis kui ka tualeti avalikus alas.

On enam kui veider, et väikelinna rahuliku ostukeskuse haldajad soovivad näha WC-kabiinis toimuvat. Mida hullu seal kabiinis siis korda on saadetud, et seda kullipilgul jälgima peaks? Kas keegi on terve rulli tualettpaberit endale kotti kerinud? Keegi ääre peale pissinud? Või varastanud prilllaua?

Tegelikult on lood segased, sest andmekaitse inspektsiooni väitel näitas kaamera ka ühes kabiinis toimuvat, Kroonikeskuse esindajate väitel aga mitte. Nende sõnade kohaselt salvestasid kaamerad ainult kätepesuruumis, mitte kohtades, kus inimesel on tõepoolest õigus privaatsusele.

"Tegelikult on lood segased, sest andmekaitse inspektsiooni väitel näitas kaamera ka ühes kabiinis toimuvat, Kroonikeskuse esindajate väitel aga mitte."

Ja põhjenduseks toodi, et tualettides ei lõhuta mitte niivõrd vara ega lagastata, nagu mõnedes kempsudes pahatihti ette tuleb, vaid seal pannakse toime suisa kuritegusid. Et nendes WC-des on juhtunud õnnetusi ja esinenud vägivalda ning kaamerate salvestisi on kasutanud ka politsei. Kriminaalset on tõepoolest juhtunud: 2005. aasta alguses suri Kroonikeskuse tualetis narkomaan, 2017. aastal määras kohus naiste WC-s mobiiliga filminud mehele 20 päeva aresti.

Aga ikkagi ootab inimene WC-sse minnes kõrgendatud privaatsust ning kui tahes headel kaalutlustel sinna paigaldatud kaamera riivab ootusi rängalt. Kui tasulistes tualettruumides tõesti narkojoobes või kaaskodanikele ohtlike inimloomadega nii suurel määral probleeme esineb, piisab ilmselt ka kaamerast tualettruumi ukse taga.

On muidugi tervitatav, et andmekaitse inspektsiooni töötajad asusid pärast info nendeni jõudmist tegutsema, kuid aega kulus selleks väga palju, sest teave jõudis inspektsiooni juba novembris, kaamerad võeti aga maha alles nüüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles