Rakke perearst Peeter Bakhoff lahkus tööle Pärnumaale

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel võtsid pereõde Helgi Oja ja tohter Peeter Bakhoff viimast päeva patsiente vastu Rakke perearstikeskuses.
Reedel võtsid pereõde Helgi Oja ja tohter Peeter Bakhoff viimast päeva patsiente vastu Rakke perearstikeskuses. Foto: Meelis Meilbaum

Rakke perearst Peeter Bakhoff siirdus 1. jaanuarist tööle ­Pärnumaale ning esialgu tuleb tema nimistusse kuulunud ­inimestel sõita arsti vastuvõtule Väike-Maarjasse. Pereõelt saab siiski abi ka kohapeal, maavalitsus on kuulutanud välja konkursi uue perearsti leidmiseks.

Reedel oli Rakke perearstil Peeter Bakhofil ning tema pereõel Helgi Ojal viimane tööpäev. Jaanuari algusest hakkas seitse aastat Rakkes perearstina töötanud Bakhoff teenindama perearstinimistut Pärnumaal Kilingi-Nõmmel. Bakhoff põhjendas töökohavahetust sellega, et tema pikaajaline pereõde Helgi Oja hakkab pidama pensionipõlve ning kuigi ta on viimased pool aastat uut õde otsinud, ei ole see õnnestunud.

Samuti jääb uus töökoht Pärnus elava mehe kodule lähemale. Bakhoff tunnistas sedagi, et tema nimistu Rakkes oli väike – 1200 inimest – ning praksise äramajandamine oli keeruline. Bakhofi sõnul selgus, et ta saab Pärnumaale tööle, alles detsembri keskel.

Pikaaegne pereõde Helgi Oja on alates 1968. aastast, mil ta meditsiinikooli lõpetas, töötanud Jänedal ja Väike-Maarja haiglas, üle kahekümne aasta tegutses ta aga meedikuna Rakkes. Kohalikud iseloomustasid teda kui inimest, kes tegi oma tööd südamega ja korralikult ning tuli vastu ka siis, kui oli vaja puuk välja võtta või süsti teha päeval, mil ta ei olnud tööl.

Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik ütles, et uue perearsti leidmiseks kuulutati eile välja konkurss ning avaldusi oodatakse 6. veebruarini. Lepiku sõnul tuleb perearst, kes Peeter Bakhofi nimistut kohapeal teenindab, leida hiljemalt 1. märtsiks.

Perearst Bakhofi nimistusse kuulunud isikuid ja teeninduspiirkonda teenindab ajutiselt doktor Tiia Liivalaid.

Marge Lepiku sõnul on Tiia Liivalaial suur nimistu, üle 2000 inimese. Kokku on üle 2000 inimesega nimistuga arste praegu Lääne-Virumaal üheksa. “Hetkel oli see siiski parim variant, sest doktor Liivalaid on varemgi Peeter Bakhoffi asendanud ning inimesed juba tunnevad teda ja tema neid,” selgitas Lepik ja lisas, et arvestatud on ka sellega, et inimesed saaksid abi siiski võimalikult kodu lähedalt, samuti transpordivõimalustega.

Lepiku sõnul ei korraldatud konkurssi uue perearsti otsimiseks varem seetõttu, et Peeter Bakhofi lahkumisest saadi teada kõigest paar nädalat varem. “Perearsti tööst loobumisest tuleb teatada vähemalt kaks kuud ette,” märkis Lepik.

Väike-Maarja perearst Tiia Liivalaid kinnitas, et on andnud nõusoleku Rakke perearsti asendamiseks kaheks kuuks. Tema sõnul võtab ta vastu Väike-Maarjas, kuid pereõe vastuvõtule pääseb Rakkes kolmel päeval nädalas.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel ütles, et praegu käivad läbirääkimised perearsti ja maavalitsusega võimaluste üle, et Rakke perearstikeskuses oleks teatud päevadel ka arsti vastuvõtt, kuid midagi konkreetset veel öelda ei saa.

Rakke vallavanem Andrus Blok sõnas, et vald saab pakkuda samasuguseid toetusi, nagu olid perearstikeskusel seni.

Perearstikeskus tegutseb vallale kuuluvates ruumides, mille eest omavalitsus renti ei küsi. Lisaks toetab Rakke vallavalitsus perearstipraksist kommunaalmaksete tasumisel.

Bloki sõnul on lisaks veel muid variante, kuid kõik oleneb ikkagi konkreetsest olukorrast.

Otseselt sotsiaaltransporti vald ei korralda. Küll lubas vallavanem, et kui kellelgi on tõsiseid raskusi Väike-Maarjasse arsti vastuvõtule pääsemisega, aitab vald transpordi organiseerida. Sõidu eest tuleb tasuda inimesel endal.

Marge Lepik rääkis, et kui perearst lahkub, peavad koostööd tegema nii maavalitsus, kelle ülesanne on leida uus inimene, kui haigekassa, kes sõlmib lepingu raviteenuse osutamiseks. Maavalitsusel ei ole aga pakkuda ruume ning selle küsimuse lahendamisel aitavad omavalitsused. “Palju oleneb sellest, millistele kokkulepetele perearst ja omavalitsus jõuavad,” sõnas Lepik, lisades, et perearstidele, eriti neile, kes alles uues kohas alustavad, on toetus väga oluline.

Lepik tõdes, et tingimused on väga erinevad – kus tuleb perearstidel ise renti maksta, kus tasuvad lisaks tasuta pinnale vallad ka kommunaalkulud. Samas kiitis ta Lääne-Virumaa omavalitsusi, kes on olnud nõus õla alla panema, sest niisugust olukorda, et keegi keeldub igasugusest abist, ei olegi olnud. Lepik tõi väga positiivse näitena välja Kunda linna, kus ettevõtjate toel osteti eelmiselt perearstilt perearstikabineti varustus ja sisseseade, mis uuele arstile tasuta rendile anti.

Perearstide lahkumine on Lääne-Virumaal olnud pikemaajaline probleem, mullu lõpetas Lääne-Virumaal töö viis perearsti, kellest neli siirdus tööle Soome.

Perearsti lahkumine mõjutab ka kohaliku apteegi tööd

Rakke apteegi omanik ja juhataja Riina Gull tõdes, et viimased paar aastat on olnud maaapteegile rasked, kuid siiani on ots otsaga kokku tuldud. Rakke apteek ei kuulu ühessegi ketti, mis tähendab, et ravimeid ei saa hulgiladudest soodushinnaga, samas tuleb täita paljusid nõudeid ning end ise majandada.

Kuigi Rakkes on liikuma läinud kuulujutud, et ka apteek peatselt suletakse, ei vasta see Gulli sõnul tõele. “Nii kaua kui majanduslikult vähegi võimalik, tegutseme edasi,” kinnitas naine, rahustades ka kohalikke inimesi.

Küll aga tunnistas Riina Gull, et perearsti lahkumine teeb olukorra raskemaks, sest suurem osa käibest tuleb retseptiravimite müügist. “Kui kohapeal ei ole perearsti, kes retsepte väljastab, on inimestel võib-olla lihtsam teha ostud mujalt,” sõnas ta. Naine lootis, et uus perearst leitakse, et inimesed saaksid abi kohapealt, ning arvas, et ka vald peaks arsti otsimisel ning talle heade tingimuste loomisel kaasa aitama.

Riina Gull sõnas, et mida rohkem inimesed koduapteeki külastavad, seda suurem on võimalus selle püsimajäämiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles