Reedel saab kirjutada e-etteütlust

Inna Grünfeldt
Copy
Etteütluse kirjutamine.
Etteütluse kirjutamine. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kõik keelehuvilised on oodatud end proovile panema sel reedel toimuval e-etteütluses, kui kell 10.30 loetakse Vikerraadio eetris ette tänavune etteütluse tekst. Suures keelealgatuses saab kaasa lüüa kodust, koolipingist või töölaua tagant lahkumata.

Emakeelepäeva eel, 13. märtsil toimuv etteütlus kõlab Vikerraadio eetris kell 10.30. Samaaegselt on Vikerraadio kodulehel https://vikerraadio.err.ee/ avatud tekstiaken, kuhu loetud tekst sisestada. Raadioeetris esitab teksti selge kõneleja tiitliga pärjatud Kaja Kärner, teksti loetakse ette mitu korda, kirjutamisvõimalus on avatud kella 11ni. E-etteütluse võistlusel on võimalik osaleda ka kuulmispuudega inimestel, kes saavad lugeda teksti huultelt – videolink aktiveerub reedel Vikerraadio kodulehel.

Etteütluse võitjad kuulutatakse välja juba samal päeval kell 12.15 Vikerraadio saates "Uudis+". Korrektne etteütluse tekst avaldatakse Vikerraadio lehel kell 11.10 ja kell 14.05 selgitatakse saates "Vasar" tänavune tekst ka üksipulgi lahti. Etteütluse päeval kell 13-16 saab etteütluse käigus tekkinud küsimusi täpsustada EKI keelenõuande telefonil 631 3731.

Etteütluseks valmistujad on oodatud juba praegu tegema eelharjutust, mis võtab kokku levinud keelevead ja ajakohased teemad. Harjutuse leiab siit: u.err.ee/v0. Etteütluse hommikul, reedel kell 9.15 jagab "Vikerhommikus" vihjeid etteütluse kohta tänavuse teksti põhiautor Joosep Susi ja kell 10.05 algab "Huvitaja" saade, kus kuulajad saavad veel viimaseid näpunäiteid kirjutamiseks.

E-etteütlusel on osalema oodatud kõik keelesõbrad, vanusest ja elukohast sõltumata. Parimad kuulutatakse välja viies kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind antakse ka parimale nutiseadmega kirjutajale ning auhindu loositakse välja kõikide osalejate vahel, olenemata tulemusest. Vikerraadio avaldab e-etteütluse võitjate nimed, iga osaleja saab enda kirjutatud etteütluse teksti näha ja kontrolltekstiga võrrelda, kui jätab teksti esitades oma korrektse e-posti aadressi.

Tänavune e-etteütluse tekst on inspiratsiooni saanud Jaan Krossist, kelle sünnist möödus veebruaris sada aastat. Teksti koostajad teevad viite ka põhiseaduse sajandale sünnipäevale. 2020. aasta teksti koostab töögrupp, kuhu kuuluvad Tartu Ülikooli eesti kirjanduse doktorant ja Tallinna Ülikooli kirjandusõpetuse külalislektor Joosep Susi, Tallinna Ülikooli emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik, Rocca al Mare Kooli Vodja Individuaalõppekeskuse eesti keele ja kirjanduse õpetaja Triin Toome-Hosman ning haridus- ja teadusministeeriumi eesti keele nõunik Sirli Zupping.

Vikerraadio e-etteütlus toimus esmakordselt 2008. aastal. Algselt ühekordse projektina mõeldud ettevõtmisest on saanud üks emakeelepäeva olulisemaid sündmusi, mis 2018. aastal tõsteti esile ka aasta keeleteo valimisel. E-etteütlust korraldavad Vikerraadio, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Emakeeleõpetuse Infokeskus ja Eesti Keele Instituut. Auhinnad panevad välja haridus- ja teadusministeerium, Rahva Raamat ja Apollo.

Kõik e-etteütlusel osalejad on oodatud 13. märtsil jagama ka fotosid etteütluse kirjutamisest. Fotod on oodatud aadressile viker@err.ee, sotsiaalmeedias jagades lisage teemaviide #vikerraadioetteütlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles