Karantiinis olijad: pole midagi kummalist ega ehmatavat

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Abinõusid pole kunagi liiga palju: koroonaviiruse kartuses püsivad ka läänevirulased kodus.
Abinõusid pole kunagi liiga palju: koroonaviiruse kartuses püsivad ka läänevirulased kodus. Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Lääne-Virumaal pole praeguseks kellelgi koroonaviirushaigust diagnoositud, küll on mitu inimest kodus karantiinis.

Mõni aeg tagasi naasis koroonaviiruse tulipunktist Itaaliast perekond Torm.

Jule Käen-Torm ütles, et kodus kinniste uste taga ollakse mõistagi kogu perega. “Mis seal ikka. Inimesed on ennegi kodus haiged olnud. See ei ole nii traagiline. Kõik on hästi. See pole tüütu,” rääkis pereema.

Karantiinis olles tehakse ikka seda, mida tavapäraseltki: õpitakse, igapäevatööd ootavad tegemist. Laps on koolist koju jäänud, ettevõtjana juhib naine oma loovuskeskuse ettevõtmisi arvuti teel. Toidumuret neil pole, külmik on täis, ja kui oleks tõesti millestki puudus, siis saaks keegi vajaliku ukse taha jätta.

Haigust nad ei pelga, sest koht, kus puhkust veedeti, polnud otseselt riskipiirkonnas. Käen-Tormi sõnutsi valitses siis kohapeal täiesti tavaline olukord. Perekond Torm peab karantiinis olema veel nädala. “Kodus olemises pole midagi kummalist ega ehmatavat. Sellest on tehtud suur draama, aga kodus pole raske olla,” ütles Jule Käen-Torm veel kord.

Võsu kooli direktor Liina Altroff viibis 20. veebruarist 1. märtsini oma korralise puhkuse ajal reisil Aasias. “Kuna minu reisi teises pooles haigestus Eestis esimene inimene koroonaviirushaigusse ja olukord muutus ärevaks, konsulteerisin tööandjaga ning leppisime vallavanem Ivar Lillebergiga kokku, et töötan koolipere kaitseks kodust, vaatamata sellele, et külastatud riik ei ole terviseameti hinnangul riskipiirkond,” rääkis Altroff.

Direktor kinnitas, et koolimajas pole ta pärast reisi kordagi käinud. Küll on direktorile ette heidetud, et ta on sõidutanud oma last kooli. Altroff ütles, et kuna tema laps reisil ei viibinud ja temal endal pole ühtegi haigusnähtu seni ilmnenud, käis ta laps eelmise nädala alguses koolis. “Ühtegi põhjust ta koju jätta ei olnud. Samuti olen oma last mõne korra autoga transportinud. Neljapäeval jäi ta aga palavikku ja viibib praeguse hetkeni kodus.”

Võsu kooli direktor ütles, et ta tahaks väga, et suudaksime maailma tabanud olukorras vältida paanikat ning teiste inimeste, sealhulgas nende laste häbimärgistamist.

Liina Altroffi karantiin saab läbi esmaspäeval.

Koolides on enam desinfitseerimist ja loobutakse ekskursioonidest. Otsuse jätta õppeaasta lõpuni ära kõik klassiekskursioonid väljapoole Eestit, on vastu võtnud Rakvere reaalgümnaasium. Rakvere gümnaasiumis seda teha ei plaanita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles