Vinni vald tühistas kooliekskursioonid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Mõni minut enne kriisikoosoleku algust Pajustis Vinni vallamajas.
Mõni minut enne kriisikoosoleku algust Pajustis Vinni vallamajas. Foto: Ain Liiva

Vinni vallamajas Pajustis toimus eile kriisikoosolek, ajendiks üha rohkem leviv koroonaviirus. Kaheks kuuks tühistati kõik valla allasutuste välislähetused, sealhulgas koolilaste ekskursioonid. Vinni spordihoones jääb ära laupäevaks kavandatud rahvusvaheline sumoturniir.

Vinni vallavanem Rauno Võrno ütles, et lühikese etteteatamistähtajaga kriisikoosoleku kokkukutsumiseks oli kolm põhjust: olukord Vinni-Pajusti gümnaasiumis, Vinni spordihoones ja valla allasutustes. “Me kõik teame, mis maailmas toimub, ja me ei saa koroonaviiruse ohust mööda vaadata,” lausus ta.

Vinni-Pajusti gümnaasiumis on vallavanema sõnul tekkinud lastevanemate vahel infosõda. “Üks laps käis koos vanematega koolivaheajal Filipiinidel,” selgitas Võrno. “Lastevanemate vahel tekkis vaidlus, kas see laps võib nüüd koolis käia või mitte. Direktor palus terviseametilt seisukohta ja sai esmaspäeval vastuse, et kuna Filipiinid ei kuulu koroonaviirusest ohustatud piirkonda, pole lapsel ka mingit põhjust kaks nädalat õppetööst eemal olla.”

Samas tühistas Vinni vald kõigi oma allasutuste töötajate välislähetused sõltumata sellest, kuhu reisida oli plaanitud. Ühtlasi tähendab see olukorda, et järgmisel kahel kuul ei toimu koolilaste ekskursioone. “Kõik allasutuste töötajad, kes naasevad välismaalt, olgu 14 järgmist päeva kodus,” soovitas vallavanem. “Kui keegi omal riisikol välisreisi ette võtab, siis tuleks tööandjaga enne kokku leppida, kuidas lahendada töösuhted reisile järgneva kahe nädala jooksul.”

Valla koolidele ja lasteaedadele anti range soovitus jälgida laste kehatemperatuuri ja vähimagi kahtluse korral seda mõõta.

Vinni spordihoonesse plaanitud sumoturniiri soovitas kriisikomisjon ära jätta. “Aga meie saame siiski vaid soovitada, lõpliku otsuse peavad tegema korraldajad,” täpsustas vallavanem Võrno.

Vinni oli kavandatud sumo Euroopa karikavõistluste üks etappidest, esialgu plaanisid sel osaleda 12 riigi sportlased. Eile keskpäevaks olid viis riiki – Poola, Itaalia, Norra, Türgi ja Iraan – teavitanud korraldajaid loobumisest. Seevastu kolm Gruusia sportlast olid jõudnud juba Eestisse.

“Kui minu teha oleks, jätaksin praeguses olukorras võistluse ära,” ütles Eesti Sumoliidu juhatuse liige ja turniiri peakorraldaja Riho Rannikmaa. “Aga ma ei saa ainuisikuliselt seda otsust teha. Suhtlen rahvusvahelise alaliidu juhtidega ja ootan nende seisukohta,” rääkis ta eile ennelõunal.

"Me täidame nagunii kogu aeg terviseameti kõrgendatud nõudmisi."

Ergo Prave, Vinni spordihoone juhataja

“Kui turniir viimasel hetkel ära jätta, võivad mõned koondised küsida meilt kompensatsiooni lennupiletite eest, aga kui rahvusvaheline alaliit ärajätmise kinnitab, siis sellist nõuet ei tule,” selgitas ta.

Eile kella 13.30 paiku andis Vinni spordihoone juhataja Ergo Prave teada, et võistlus jääbki ära. “Spordihoone tegutseb aga edasi ja on külalistele avatud,” kinnitas ta. “Me täidame nagunii kogu aeg terviseameti kõrgendatud nõudmisi, meil on juba varasemast olemas nii desovahendid kui ka isegi näomaskid.”

Prave kutsus inimesi ujuma ja sauna. “Kõlab võibolla natukene naljakalt, aga ma väidan, et ujumine on hea vahend koroonaviiruse vastu. Basseinivesi sisaldab nii või teisiti kloori, mis tapab pisikuid. Ujulasse võib julgelt minna, seal koroona ei levi.”

Samas tekitab koroonaviirus spordikeskusele otsest kahju: näiteks jääb saamata majutustasu sumoturniiril osalevatelt sportlastelt. Ka varem on sama probleemiga kokku puututud, sest noorte korvpalliturniirile jätsid koroonahirmus tulemata üks Läti ja üks Venemaa võistkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles