Mispuhul saab KredExist eluasemelaenu käendust?

Kodu.postimees.ee
Copy
Kinnisvara
Kinnisvara Foto: Toomas Huik

Arco Vara maakler Terje Võrk selgitab, millistel puhkudel on lootust KredExist käendust saada ja millistel mitte. Vahel selgub, et inimestele on jäänud eksiarvamus, nagu annaks KredEx eluasemelaenu.

Tegelikul annab KredEx eluasemelaenu taotlejale vaid käenduse, mille abil saab laenuvõtja vähendada pangalt oodatava omaosaluse suurust (enamasti nõutakse 20 protsenti). Kui vähemalt 10 protsendi ulatuses on olemas omafinantseering, ei ole lisatagatist vaja kasutada. Need ajad, kui tagatiseks pandi kogu suguvõsa vara, on möödas. Laenuandjad hindavad kõrgemalt inimest kui vanaema korterit, sest korter ei maksa laenu tagasi, vaid ikka inimene.

Selle, millistel tingimustel laen antakse, milline tagatis sobib, otsustab konkreetne pank. Seejuures mõjutab tulemust kõige rohkem laenutaotleja isik. Oluliseks saab minevik ja varasemad võlgnevused – nii võivadki noorusrumalused, nagu SMS-laen või tihedad kasiinos käigud, telefonivõlg või muu seesugune, rikkuda laenu saamise võimaluse. Eriti kaalutakse läbi sissetulekute iseloom ja tööandja taust. Ostetava ja laenu tagatiseks oleva kinnisvara asukoht ning seisund otsustavad selle turuväärtuse, ning mida likviidsem see on, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles