Üritused lähevad pausile

Copy
Koroonaviirus on pannud küsimärgi alla ka Rakvere linnapäevade toimumise ning nende juurde kuuluvate kultuuri- ja meelelahutusürituste nautimise. Tavapäraselt on neid mitme päeva jooksul väisanud umbkaudu 18 000 inimest.
Koroonaviirus on pannud küsimärgi alla ka Rakvere linnapäevade toimumise ning nende juurde kuuluvate kultuuri- ja meelelahutusürituste nautimise. Tavapäraselt on neid mitme päeva jooksul väisanud umbkaudu 18 000 inimest. Foto: Meelis Meilbaum

Eriolukord Eestis tähendab seda, et maikuuni ei toimu kultuuri- ega spordiüritusi. Ka Lääne-Virumaal aset leidma pidanud ettevõtmised on kas edasi lükatud või peetakse need kauges tulevikus, kui viirus on näidanud taandumise märke.

Täna Sõmerul toimuma pidanud aednike ja aiapidajate päeva ärajäämine ei ole mitte mingisugune erand.

Sõmeru keskusehoone esindaja Siiri Saarmets sõnas, et finantsiliste probleemidega ürituse ärajäämise valguses tegeleda ei tule, samuti pole ürituse tarbeks tellitud toitu, mis praegusel juhul raisku minna võiks. "Tegemist oleks olnud projektipõhise üritusega, esialgsele kuupäevale planeerituna jääb see ära, kuid tuleviku mõttes lihtsalt edasi lükkub," rääkis Saarmets.

Kui vaadata kaugemasse tulevikku, meelelahutus- ja kultuuriürituste tippaega suvesse, siis küsimärgid hõljuvad Vallimäe kompleksi avamispidustuste ja Rakvere linna suviste suurürituste kohal.

Rakvere kultuurijuht Eve Alte ütles, et ta on valmis suurüritused ära jätma. Ometi, 1. augustil Rakvere Vallimäel toimuma pidav briti progeroki legendi Procol Harumi kontsert on veel kaugel. Praegu pole kahtluse all ka Ivo Schenkenbergist jutustava ajaloolisi fakte ja fantaasiat põimiva hoogsa, kaasakiskuva ja mõtlemapanevas vormis ajastupildi esietendumine Vallimäe orus 21. augustil. Alte sõnul langetatakse otsus suve lõpu poole toimuma pidavate ürituste kohta maikuus. Praegu liigselt ei tormata. "Kõikide esinejate ja partneritega on räägitud ja kõik on olnud mõistvad. Olen valmis suurüritusi ära jätma, kui olukord seda nõuab, aga ei torma otsustega," rääkis Alte. Kultuurijuht nentis, et enne Vallimäe ürituste korraldamise kohta otsuse langetamist tuleb otsustada 12.–14. juunile kavandatud linnapäevade saatus.

Linnapäevad on Rakvere linna suvine tippsündmus, mis pakub külastajaile nelja päeva vältel ligi 50 üritusest koosnevat sisukat programmi ja mille külastajate arv küündib 18 000 inimeseni. "Tore, kui saame Justamendi saatel jaanipäeva pidada, halvemat stsenaariumit ei taha hetkel ettegi kujutada. Aga oleme positiivsed ja mõistlikud, kõik laabub," rääkis Alte.

Haljala vallavanema Ivar Lillebergi sõnul on majanduslikud kahjud vallale väikesed, kui eriolukord piirdub märtsikuuga. "Kui juhtub aga, et ühtegi avalikku üritust ei toimu suve lõpuni, on Haljala vallas see kindlasti majandusliku olukorra mõttes suur põnts," rääkis Lilleberg. Valla korraldatavad üritused, näiteks Võsu muusikapäevad, ei ole praeguse seisuga vallale suuri kulutusi toonud, mistõttu tuleks nende tühistamine vajadusel kõne alla. "Otsust pole veel vastu võetud, kuid tõenäoliselt jäävad muusikapäevad ära," sõnas Lilleberg. Ootusäreva pilguga vaadatakse aprillikuu poole, mil loodetakse jõuda selgusele vallas toimuvates suurüritustes.

Jäneda mõisa tegevdirektor Enno Must ohkas raskelt. "Kuivõrd nüüd see eriolukord kehtib 1. maini, on lootus, et seda ei pikendata ning Jäneda lille- ja talupäevad toimuvad," lausus Must lootusrikkalt. Enno Must ei salga, et olukord on väga raske. "Ettevõtja jaoks tähendab 75-protsendiline käibe kahanemine niivõrd suurt osa, et seda ei kompenseeri," sõnas Must. Tavapäraselt 10 000 külastajaga Jäneda kevadlaat on planeeritud maikuu lõppu ning päikesele ja inimeste kasutusele võetud meetmetele lootma jäädes püsib Enno Must enda sõnul lootusrikas. "Maist septembrini on see aeg, mil teeme lõviosa oma aasta tööst ära ja talvel püüame niimoodi ära elada, et suvel kogutud varadega järgmise suveni välja venitada. Selle eelduseks on aga korralik suvine töö," andis kriitilisest olukorrast mõista Enno Must.

Edasi lükatud või ära jäetud

  • Aednike ja aiapidajate päev Sõmeru keskusehoones
  • “Hää õlu 2020” Kadrina rahvamajas
  • Andres Rootsi ja Ismo Haavisto esinemine Kadrinas nostalgia­keskuses
  • Kontsert “Estraadi lainel” Tapa kultuurikojas
  • Turismikonverents “Kuhu liigud, Rakvere turism?” Rakvere linnavalitsuses
  • Töö- ja karjäärimess Rakvere spordihoones
  • Sarja “Rakvere liigub” üritused
  • Maaelumessi eelüritus Sõmerul
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles