Raamatukogud, teater ja galerii eriolukorras

Inna Grünfeldt
Copy
Rakvere kinomaja uksed on filmihuvilistele suletud maikuu alguseni.
Rakvere kinomaja uksed on filmihuvilistele suletud maikuu alguseni. Foto: Meelis Meilbaum

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestas valitsus Eestis eriolukorra, mis tähendab, et keelatud on kõik avalikud kogunemised, 1. maini suletakse muuseumid ja kinod ning keelatud on teatrietendused, kontserdid ja konverentsid; raamatukogud jäävad avatuks piiratud ulatuses.

Rakvere teater ja Teatrikino panid külastajatele uksed kinni. Rakvere teatri juht Velvo Väli rääkis, et neljapäevasel erakorralisel koosolekul kultuuriministeeriumis püüti leida mõistlikke lahendusi kuni 100 inimesele lubatud üritustega, mis oleks võimaldanud korraldada etendusi väikeses saalis ja näidata filme Teatrikinos, kuid eile kehtestatud eriolukorra tõttu jäävad Rakvere teater ja Teatrikino suletuks 1. maini või uute korraldusteni.

Teatrijuhi sõnul on paljud inimesed helistanud ja küsinud, mis saab ostetud piletitega. Teater on otsustanud, et välja ostetud pileteid saab kasutada Rakvere teatri mistahes etendustel 2020. aasta 31. detsembrini. Pilet toimib nagu Rakvere teatri kinke­kaart, millega saab kohta broneerida ja pileteid lunastada Rakvere teatri kassast. Soovi korral ostetakse piletid tagasi. Teatrikino pileteid ümber ei vahetata, need ostetakse tagasi.

Ehkki ära jäävad nii etendused kui ka muud üritused, jätkab teater sisetööd. “Töökorraldus saab ümber organiseeritud. Samuti pöörame veel suuremat tähelepanu hügieenile ja järgime kõiki terviseameti nõuandeid,” ütles Velvo Väli.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu jääb esialgu suletuks märtsikuu lõpuni. Edasine sõltub Lääne-Virumaa keskraamatukogu direktori Kaili Õunapuu-Seidelbergi sõnul valitsuse otsusest: kui avatakse koolid, avatakse ka raamatukogu, kui ei, jääb maja uks kinni.

"Iga inimene otsustab ise, kas ta külastab neil päevil raamatukogu või mitte."

Ene Heide, Kadrina valla raamatukogu direktor

“Eriolukorra kehtestamise eesmärk on ju inimeste liikumist ja kontakte piirata. Raamatukogu sulgemata oleks üliraske korraldada, et lapsed siia ei koguneks,” ütles direktor. Raamatukogus tehakse sel ajal sisetöid.

Kaili Õunapuu-Seidelberg ütles, et raamatuid saab tagasi tuua tagastuskasti ning ühtlasi kehtestatakse viivisevaba periood. “Keegi ei pea muretsema, et tal tekib võlg,” kinnitas direktor.

Kadrina valla raamatukogu direktor Ene Heide ütles, et raamatukogudel on lubatud olla avatud piiratud ulatuses, seega tehti vallavalitsusega nõu pidades otsus, et raamatukogu on avatud laupäeval ja esmaspäeval, teisipäeva hommikuks on selge, mis saab edasi. “Iga inimene otsustab ise, kas ta tuleb neil päevil raamatukoku või mitte,” sõnas Heide. Kadrina raamatukogu külastas eelmisel kuul keskmiselt 60 inimest päevas, filiaale 10–16 inimest. “Loomulikult jäävad ära kõik meie plaanis olnud üritused,” rõhutas Heide.

Rakvere Galeriis pidi teisipäeval pidulikult avatama Austria saatkonna osalusel Salzburgi kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitus “Kirjapildid”. Virumaa Näituste juht Raivo Riim ütles, et näitus pannakse küll üles, aga pidulik avamine jääb ära. Konsulteerinud Rakvere linnavalitsusega, otsustati jätta galerii esialgu avatuks. “Galerii ei ole kultuuriasutus selle massilises mõttes – pigem meditatiivne koht, kus tavaliselt käiakse ühekaupa,” lausus Riim. Ta lisas, et kui olukord muutub, saab alati uksed sulgeda.

Rakvere teater.
Rakvere teater. Foto: Meelis Meilbaum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles