Nädala kaja: tasakaalu otsimise ja leidmise aeg

Katrin Uuspõld
Copy
Katrin Uuspõld.
Katrin Uuspõld. Foto: Meelis Meilbaum

Mudilased jooksevad rõõmsalt kilgates õues, ajavad matsu mängides üksteist taga, ja kui “mats” kellegi kätte saab, hüüab ta teda puudutades: “Koroona!” Natuke eemal seisvad vanemad, kes on mängu jälginud, on üllatunud ja ei tea, kuidas reageerida. Nutta või naerda!? Need on nende lapsed, kes kuulevad uudiseid läbi oma lapsefiltri ja teevad omad järeldused. Laste loogika töötab. Jah, muidugi on meie, vanemate ülesanne neile ilmaasju selgitada. Rahulikult, lihtsalt, paanikata.

See seik ei juhtunud täna-eile, vaid siis, kui Eestis ei olnud veel eriolukorda, isegi mitte veel hädaolukorda, olid vaid uudised Hiina ja Itaalia kohta. Kaks ja pool nädalat tagasi ei olnud meil diagnoositud ühtegi COVID-19 viirusesse nakatunut ja ma ei tea, kui palju on neid selleks ajaks, kui keegi seda lugu loeb, aga ilmselt rohkem kui 41, mis on viimane teadaolev arv ajal, mil ma neid ridu kirjutan. Kõik juhtub väga kiiresti ja sellele tuleb meist igaühel kuidagi reageerida ja samas infot selekteerida.

Ringleb hulgaliselt “tervisenõuandeid”, mis ei ole pädevad, leidub neid, kes püüavad tekkinud olukorrast kasu lõigata imekivisid müües või arvutiviirustega õngitsedes. Ühelt poolt on inimesi, kel on hoiak, et “minuga ei juhtu midagi ja see kõik on ülepaisutatud”, ja teisalt niisuguseid, kes ostavad paaniliselt kokku desovahendeid ja iga köhatuse peale võpatavad. Meie ees on proovikivi leida eneses tasakaal: mitte võtta tekkinud olukorda kui midagi tühist ning mitte langeda paanikasse ja mure alla mattuda. Iga süsteem on stabiilne tasakaalupunktis. Ka inimene. See, mida saame enese ja teiste heaks teha, on järgida meie kaitseks seatud reegleid ning mitte lasta hirmul end halvata.

Iga süsteem on stabiilne tasakaalupunktis. Ka inimene.

See nädal ei lähe minevikku ainult kui eriolukorra väljakuulutamise nädal Eestis, vaid sel nädalal juhtus veel üht-teist. Näiteks võttis riigikogu vastu pensionireformi (mille president kas välja kuulutab või riigikohtusse annab). Eesti aasta ettevõtja tiitli pälvis tehis­intellektil põhinevat isikutuvastustarkvara arendava iduettevõtte Veriff OÜ looja Kaarel Kotkas. Aasta keeleteoks tunnistati Tallinna tehnikaülikooli kõnetuvastus ja Tartu ülikooli masintõlge ning rahvaauhinna võitis Õigekirjagurmaan oma keelenõu jagava Instagrami kontoga. Ja täna on emakeelepäev. Sestap lõpetuseks küsimus: kas teate, mis on “ekvilibristika” emakeeles? Tasakaalukunst. Tsirkusekunsti žanr, mida valdavad köietantsijad. Oma mõtte- ja hingemaailma poolest saab tasakaalukunstnik olla igaüks. Harjutades, otsustades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles