Rakvere Galeriisse saabuvad Austriast “Kirjapildid”

Inna Grünfeldt
Copy
Teisipäeval avatakse Austria kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitus.
Teisipäeval avatakse Austria kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitus. Foto: Austria Saatkond

Rakvere Galeriis pannakse teisipäeval, 17. märtsil üles Salzburgi kunstnike maali-, graafika- ja fotonäitus “Kirjapildid”, kuid kavandatud pidulik avamine jäetakse ära. Näitus tutvustab kaheksat Salzburgi kunstnikku, kelle töödes on olulisel kohal kiri või tekst. Välja on pandud 43 eri tehnikas tööd.

Näituse kuraator on graafik Peter Rieder, kes viibis oma näitusega esimest korda Eestis detsembris 1999. Salzburgi kunstnikeühenduse juhatuse liikmena aastatel 1986–2001 tegeles Peter Rieder intensiivselt korrapärase kunstnikevahetuse korraldamisega Salzburgi ja Vilniuse (Baltikumi) kunstnike vahel.

Alates 2002. aastast laienesid sidemed Eesti ja Läti kunstnikega. Peter Rieder on ka arvukate näituste ja näituseprojektide kuraator ning projektijuht, eriti Baltikumis ja Soomes.

Austria saatkonna kaasabil on Peter Rieder Eestisse vahendanud neli Salzburgi kunstnike grupinäitust: “Kunstszene Salzburg” (2005), “Salzburg Art Mix” (2008), “Salzburg Visionen”(2017), “Schriftbilder” (2019/2020), mida on peale Tallinna esitletud ka teistes Eesti linnades, nende seas Rakveres (“Salzburgi visioonid” Rakvere teatris, november 2017).

Eesti kunstnike näitusi on Peter Riederi kureerimisel Salzburgis korraldatud 2002., 2004., 2005., 2006., 2008. ja 2013. aastal. Kunstnikest on seal oma töödega esinenud Mare Mikhof, Sirje Eelmaa, Rait Prääts, Urve Küttner, Eneken Maripuu, Peeter Pere, Katrin Pere, Virge Jõekalda, Leonhard Lapin, Marko Nautras, Marje Üksine, Jüri Hain (foto), Riho Hütt, Kalli Kalde, Tiiu Kirsipuu, Külli Suitso, Kelli Valk ja teisedki kunstnikud.

Peter Riederi abikaasa Regina Rieder on fotograaf. Rakvere on Tallinna järel teine linn, millega Peter ja Regina Riederil on tihedad sidemed.

Juba 2002. aastal külastasid kunstnikepaari Salzburgis kaks Virumaa Teataja ajakirjanikku, kes reisisid Austrias, et koguda enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga inimeste muljeid ja kogemusi. Üks nendest ajakirjanikest oli Peter Riederi sõnul Vahur Afanasjev. Järgnesid sidemed Rakverega ning esmakohtumine galerist Raivo Riimi ning kunstnik Riho Hütiga Rakvere teatris. 2011. aastal toimus Rakvere Galeriis Peter ja Regina Riederi ühisnäitus “Kui meri kadus mäes sisse”.

Riho Hüti klaasinäitus oli osaks Eesti väljapanekust “Voice of Art” 2013. aastal Salzburgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles