Ivo Schenkenbergi väesalk asub Rakvere poole teele

Inna Grünfeldt
Copy
Koostöölepe suvelavastuse “Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas” korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses sai allkirjad alla ning näitemängu esimese stseeni kandsid ette lavastaja Üllar Saaremäe, produtsent Ivo Leek, Rakvere linnapea Triin Varek ja abilinnapea Laila Talunik.
Koostöölepe suvelavastuse “Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas” korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses sai allkirjad alla ning näitemängu esimese stseeni kandsid ette lavastaja Üllar Saaremäe, produtsent Ivo Leek, Rakvere linnapea Triin Varek ja abilinnapea Laila Talunik. Foto: Ain Liiva

Väepealik Ivo Schenkenberg ihub mõõka ja koondab vägesid, et suvel Rakvere Vallimäel nii armastus kui ka oma ots leida. Vasallid – tema seiklustest lavastuse loojad – tõmbavad tööohjad pingule.

Lavastus “Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas” tuleb. Seda kinnitas lavastuse produtsent, harrastusteatri KaRakTer juht Ivo Leek, uljas naeratus palgel, surudes vastu rinda Rakvere pildiga mappi, mille vahel äsja allkirjad saanud leping Rakvere linnaga.

Ivo Leek on see mees, kes kannab hoolt, et kõik sujuks ning ajaloolise fiktsiooni lavastajal Üllar Saaremäel oleks käepärast kõik vajalik rahvahulgast pudulojusteni.

Augustikuus Vallimäe uues vabaõhukeskuses 4500 vaataja pilgu all kolm korda etendatav mastaapne lavastus on esmakordne kohtumine Ivo Schenkenbergiga ajalooliselt õiges kohas. Näitemäng, mille autorid on Eva Samolberg-Palmi ja Piret Saul-Gorodilov, lahkab võimalusi, mis võis juhtuda Rakvere linnuse lähistel enne otsustavat lahingut, kus hukkusid paljud Ivo sõjamehed ning Schenkenberg ise langes vangi.

Et anda aimu suvel Vallimäel lahti rulluvast draamast, kanti ette esimese vaatuse esimene stseen, kus meeste rollid olid Üllar Saaremäe ja Ivo Leegi kanda, nutvateks ja halavateks naisteks kehastusid Rakvere linnapea Triin Varek ja abilinnapea Laila Talunik. Daamide ohked ja nuuksed pälvisid tubli soorituse eest valju aplausi.

Kui etteaste seljataga, rääkis Triin Varek, et ehkki tema näitlemised on jäänud kooliaega ja lavale astumist ta ei naudi, osales ta stseenis rõõmuga. “Töö on alati nii tõsine, ja kuna olen inimene, kes armastab huumorit ja peab sellest lugu, siis on tore, kui on võimalus teha kaasa milleski lõbusas,” ütles linnapea.

Vabaõhulavastuses mängivad kandvaid rolle Rakverest pärit näitlejad Elina Purde, Karl Robert Saaremäe, Lauri Mäesepp ja Mait Joorits ning teeb kaasa arvukalt harrastusnäitlejaid KaRakTerist ja mujalt.

Lavastaja Üllar Saaremäe ütles, et kui temani selle põneva ideega jõuti, ei kujutanud ta ette midagi nii suurt. “Lugu Ivo Schenkenbergist on käinud minuga kaasast 1996. aastast, mil Rakvere teatrisse peanäitejuhiks tulin, aga mitte nii aktiivselt, et see ära teha,” tunnistas ta.

Lavastaja sõnul on nii Eduard Bornhöhe teoses kui ka selle ainetel loodud filmis “Viimne reliikvia” näidatud Ivo Schenkenbergi pisut teise nurga alt kui selles näidendis. “Näitemäng sai väga hää. Olen lugenud Shakespeare’i ja Schillerit, aga Samolberg-Palmi ja Saul-Gorodilov ei jää sammugi maha,” väitis Saaremäe.

Lavastaja sõnul on kindel, et lavastuses kappavad hobused ja liiguvad rahvahulgad, aga milliseid kõrvaltegelasi või koduloomi veel suurde (vaate)mängu lisandub, selgub tegemise käigus. “Skript on väga filmilik. Sisse on kirjutatud kõik, mis võimalik. Vaatan lootusrikkalt produtsendi poole,” nimetas Üllar Saaremäe.

"Skript on väga filmilik. Sisse on kirjutatud kõik, mis võimalik."

Üllar Saaremäe, lavastaja

“Keda lavastaja tahab, see tuleb kohale tuua, olgu vaja siga või eeslit,” lubas Ivo Leek, kelle vaim on valmis, et täita lavastaja kõik soovid. Rahvamass tuleb tänu targale korraldusele ise kohale, sest valmiva lavastusega on seotud harrastusnäitlejate suvekool. “On võimalik kaasata kuni sada inimest. Praegu on huvi väga suur. Mulle tuleb kogu aeg kirju küsimusega, kas mingit rolli on,” rääkis produtsent. “Lavavõitlusliit on samuti partnerina kaasas,” lisas ta.

Näitekirjanik Piret Saul-Gorodilov rääkis, et näidendi kirjutamise ajal oli tal lauanurgal virnade viisi raamatuid, millele ta nõutas materjale lisaks ajaloolaselt Uno Trummilt, samuti kuulas Ivo Schenkenbergist ja Liivi sõjast jutustavaid raadiosaateid. “Balthasar Russowi “Liivimaa kroonikast” sai otsitud õiged kohad välja. Sealt sai otsitud ka tegelastele nimesid. Eks ta üks pusimine oli,” ütles Saul-Gorodilov, kelle kirjutada oli ajalooline ja sõjaline liin.

Armastusliini kirjutas Eva Samolberg-Palmi. “Kuna mind huvitas ajaloolisest ja sõjateemast enam Ivo inimlik pool ja suhted naistega, jäi see liin tõesti mulle. Samuti tolleaegsete naiste elu ja olu, mis oli ikka väga trööstitu,” ütles Eva Samolberg-Palmi.

“Ega naisel inimesena väärtust ei olnud ning Aino tegelaskuju kaudu, keda kehastab Elina Purde, saab vaataja heita pilgu ka probleemidele, mis tõi sõda kaasa lihtsast soost inimestele. Sõda on sõda, aga inimesed selle sees jäävad ikka inimesteks, kelles on ruumi armastusele. Muidugi võib küsida, kas on, kui ümberringi on surm ja laastatud maa.”

Piret Saul-Gorodilovi sõnul tuleb lavastus võimas. “Kirjutasime sinna palju rahvast sisse: nimelisi tegelasi on kakskümmend, lisaks põgenevaid eestlasi, palgasõdureid, venelasi. Mul on väga uhke tunne, et seal mängivad noorema põlvkonna tippnäitlejad,” ütles kirjanik.

Linnapea Triin Varek meenutas, et kaks aastat tagasi tulid nad koos toonase linnapea Marko Tormiga mõttele, et Rakverel peaks olema oma lugu, oma lavastus, mis võiks jäädagi siin toimuma. See mõte viiski “Ivo Schen­kenbergi ja Hannibali rahvani”.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami lausus, et lavastuslepingu allkirjastamise ajaks oli “Ivo Schenkenbergi ja Hannibali rahva” etendustele ostetud juba 22 piletit.

Näidendi "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" on kirjutanud Eva Samolberg-Palmi ja Piret Saul-Gorodilov.
Näidendi "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" on kirjutanud Eva Samolberg-Palmi ja Piret Saul-Gorodilov. Foto: Ain Liiva
MTÜ KaRakTer ja Rakvere linna koostööleppe suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses allkirjastasid KaRakTeri juht Ivo Leek ja Rakvere linnapea TriinVarek.
MTÜ KaRakTer ja Rakvere linna koostööleppe suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses allkirjastasid KaRakTeri juht Ivo Leek ja Rakvere linnapea TriinVarek. Foto: Ain Liiva
Koostöölepe suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses sai allkirjad alla ning näitemängu esimese stseeni kandsid ette lavastaja Üllar Saaremäe, produtsent Ivo Leek, Rakvere linnapea Triin Varek ja abilinnapea Laila Talunik.
Koostöölepe suvelavastuse "Ivo Schenkenberg ja Hannibali rahvas" korraldamiseks Vallimäe uues vabaõhukeskuses sai allkirjad alla ning näitemängu esimese stseeni kandsid ette lavastaja Üllar Saaremäe, produtsent Ivo Leek, Rakvere linnapea Triin Varek ja abilinnapea Laila Talunik. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles