Lääne-Virumaa on endiselt koroonaviirusest puutumata

Toomas Herm
Copy
Koroonaviirus 2019-nCoV.
Koroonaviirus 2019-nCoV. Foto: Phil/wikipedia

Päeva jooksul tuvastati laborites kuus uut koroonaviiruse juhtumit. Kella 18.15-ks oli analüüside põhjal lisandunud kuus positiivset proovi Pärnust, nendega kokku on Eestis 115 nakatunut.

Eestis on haigus seni tuvastatud Harjumaal, Saaremaal, Võrumaal, Tartumaal, Pärnumaal ja Ida-Virumaal.

Ülejäänud täna võetud proovid on analüüsimisel ning tulemused annab terviseamet teada homme hommikul. Alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 853 COVID-19 testi.

Koroonaviiruse proovi võtmise otsuse teeb tervishoiutöötaja, kes lähtub analüüsivajaduse määramisel juhudefinitsioonist ehk ilmnenud sümptomitest ja sellest, kas inimene on hiljuti viibinud haiguse leviku riskipiirkonnas või võib olla kokku puutunud koroonaviiruse kandjaga. Terviseamet lähtub oma riskihinnangus WHO ja ECDC andmetest, riskihinnangutest ja -analüüsidest ning prognoosist. Võttes arvesse haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) soovitusi, on terviseameti hinnangul koroonaviiruse kõrge riski piirkondadeks Hiina rahvavabariik, Itaalia, Iraan ja Lõuna-Korea. Keskmise riski piirkonnad on Saksamaa, (Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg ja Baieri liidumaa), Prantsusmaa (Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Hauts-de-France, Ile-de-France), Tirooli suusakuurordid Austrias, Hispaania (Madrid, Kataloonia ja Baskimaa), Jaapan ja Singapur. Inimestel, kes viibivad riikides, kus viirus on kohapeal laialdaselt levinud, on nakatumise risk kõrge.

Koroonaviiruse analüüsi saab edukalt teha, kui inimesel on haigussümptomid juba ilmnenud – enne haigusnähtude, nagu köha, palavik ja hingamisraskused, tekkimist annab analüüs suure tõenäosusega valenegatiivse tulemuse.

Praeguse info kohaselt on COVID-19 sümptomid sarnased gripi sümptomitele. Viirus võib põhjustada köha, palavikku ja hingamisraskuseid. Viirus levib peamiselt kontakti kaudu nakatunud inimesega. Haigusest annavad märku nakkusele iseloomulikud sümptomid, eelkõige köha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles