Doktor Kersti Veidrik eriolukorrast tervisekeskuses: töövõimetus- või hoolduslehte vajavad paljud

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Rakvere tervisekeskuse doktor Kersti Veidrik rääkis, mis ta märkas oma töö juures seoses eriolukorraga perearstikeskuste töökorralduses.
Rakvere tervisekeskuse doktor Kersti Veidrik rääkis, mis ta märkas oma töö juures seoses eriolukorraga perearstikeskuste töökorralduses. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tänasest on eriolukorra tõttu ka perearstikeskustel töökorraldus kõvasti muutunud. Kuidas on esimene päev läinud? Kas patsiendid mõistavad kodus olla või tulevad haigena perearsti juurde?

Rakvere tervisekeskuse doktor Kersti Veidrik võttis tänase seisu kokku lausega "Meie majas on olukord väga hea". "Koridorid on tühjad, üksikud inimesed, kes on ette helistanud, kellega on kokkulepped, need tulevad. Üks seltskond on muidugi selline, kellele ei jõua kohale midagi," ütles Veidrik.

Doktor ütles, et täna on olnud väga palju neid, kes on vajanud töövõimetus- või hoolduslehte. "Selline mass, et jõud ei käi üle. Ma ei ole jõudnud digitaalseid haiguslehti veel vaadatagi," nentis Veidrik. 

Patsiente nõustavad tervisekeskuses õed ja doktor lausus, et telefon on hommikust peale punane. "Probleem on nendega, kes on välismaal ja koju ei pääse. Küsivad, mis saab, kas saab haiguslehega aidata, kuidas on karantiiniga," rääkis Veidrik. Ta tunnistas, et on asju, mis nõuavad ka neilt harjumist ja temagi pole kogu infot jõudnud lugeda.

Doktor Veidrik märkis, et üldiselt on tema nimistus väga head patsiendid, kes teisi austavad ja kehtestatud korda arvestavad. "Nad küsivad, kuulavad ja arvestavad."

Praegu pole tervisekeskusel plaani avada näiteks eraldi nõustamisliini. "Kui asi hakkab üle pea kasvama, siis otsime võimalusi," lausus Veidrik. 

Riiklik otsus tõsta tervisesüsteemi valmisolek kõrgemale tasemele toob kaasa ajutised ja vajalikud muudatused kõikide tervishoiuasutuste töös. Peatatud on perearstikeskuste plaanilised vastuvõtud ja ennetustegevus. Tervete imikute vastuvõtt jätkub, vastuvõtule kutsutakse vaid inimesed, kelle puhul on kahtlus, et tal on meditsiinilist sekkumist vajav seisund.

Töövõimetus- ja hoolduslehti saavad inimesed taotleda digitaalselt patsiendiportaali www.digilugu.ee kaudu. Perearstikeskuse poole palutakse pöörduda telefoni ja e-posti teel ja ainult tervisemuredega. Vastuvõtule tuleku vajalikkuse üle otsustab telefoni vastu võtnud õde või arst. Perearstikeskusse tohib kohale tulla ainult eelneval kokkuleppel ja õigeks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles